Šta rade lokalne samouprave da privuku investicije

Četvrtina gradova i opština kroz projekte koje finansijski pomažu evropski fondovi i država znatno je unapredila lokalnu infrastrukturu. Juče je završen i konkurs za podršku izrade projektno-tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama koje imaju potencijal za investicije ali koje do sada nisu konkurisale jer nemaju projekte.

Subotica je među lokalnim samouprvama koje su privukle najviše investicija jer ima i najsređenije industrijske zone. Prošle godine bila je među 37 gradova i opština čije je projekte Vlada podržala. Uradili su vodovod i kanalizciju u zoni na prostoru bivše kasarne. 

I ove godine su dobili pomoć za put koji će privrednu zonu Mali Bajmok povezati sa glavnom saobraćajnicom Subotica–Sombor.

"Ovih dana očekujemo da Ministarstvo privrede raspiše javni poziv za dostavljanje ponuda za izvođenje radova. Kao što su nam iskustva iz prošle godine, na vreme se završavju radovi. Preduzeće 'Privredno-tehnološki parkovi Subotica' uvek ima spremnih po nekoliko infrastrukturnih projekata", ističe direktor JP "Privredno-tehnološki parkovi Subotica" Ivan Saveljić.

U lokalnim samoupravama kažu da su im ti poslovi dragoceni jer upošljavju i ljude. Sve se radi pod strogim nadzorom Ministrstva privrede kako bi se sprečilo nenamensko trošenje novca.

"Ako ima odstupanja od projektom definisanih stvari, to sve ide na teret lokalnih samouprava. Podsetiću vas da smo ove projekte realizovali u odnosu 50 odsto sredstava obezbeđuje Ministarstvo, a 50 odsto učešća mora da obezbedi lokalna samouprava i javne nabavke sprovodile su komisije Ministarstva privrede", napominje državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

U Vladi kažu da im je cilj da lokalne sredine poboljašju privredni ambijent jer to otvara vrata novim investicijama.

Investitori dolaze tamo gde je infrastrutura kompletna - gde su urađeni putevi, hale i obezbeđena voda, struja i gas. To su neke lokalne samouprave shvatile i koriste sve mogućnosti. Cilj je da se pokrenu i drugi gradovi i opštine jer ima investitora koji su zainteresovani da ulažu u njihove sredine. Međutim, problem je što nemaju nikakve projekte.

"U tom smislu smo otvorili još jedan poziv, ukupne vrednosti 80 miliona za lokalne samouprave sa kojim bismo želeli da podržimo izradu projektne dokumentacije za sve vrste infrastrukturnih objekata u poslovnim zonama", dodaje Stevanović.

Proteklih dve godine kroz različite programe Ministrstva privrede realizovano je oko 100 projekata. Pored industriskih zona u lokalnim sredinama građene su trafo-stnice, sređivne ulice, parkovi, bazeni, rasveta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво