Poskupljuje svinjsko meso

U narednih desetak dana očekuje se poskupljenje svinjskog mesa i mesnih prerađevina, potvrđeno je RTS-u, ali se još ne zna tačno za koliko. Razlog za poskupljenje u maloprodaji je nagli skok cena tovljenika. Ukoliko bude većih poremećaja na tržištu, država, kaže, ima spreman odgovor.

U jednom velikom trgovinskom lancu već od ponedeljka sveže svinjsko meso poskupeće 17 odsto. U zavisnosti od trgovine, proizvođača i kvaliteta, kilogram svinjetine sada košta između 350 i 400 dinara. Konkurencija prati stanje na tržištu, pa se uskoro očekuje lančana reakcija.

"Rast cena žive vage na domaćem tržištu uticaće direktno na rast cena svežeg mesa u prodajnim objektima, a samim tim i na nivo prodaje, što je nešto što nam apsolutno ne odgovara u ovom trenutku. Međutim, s obzirom na to da imamo sopstvene farme i sopstveni uzgoj, potrudićemo se da maksimalno amortizujemo uticaj na cene u našim prodajnim objektima", kaže Olivera Ćirković iz "Univereksporta".

Stručnjaci kažu da je početkom godine manji broj prasadi ušao u tov i da su zbog veoma niske cene od 110-115 dinara po kilogramu, mnogi mali farmeri odustajali od tog posla.

"Samim tim došlo je do poremećaja na tržištu i ponuda je smanjena, cena je otišla gore. Paralelno sa tim smanjen je i uvoz živih svinja iz Evropske unije i ono što možemo da očekujemo da na sadašnju cenu povećanje može da bude još nekih osam odsto", rekao je Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Sadašnja cena tovljenika je oko 165 dinara po kilogramu, a neki se pribojavaju da bi mogla da ode i na 185 pa i 200, jer samo do tog nivoa cena nije isplativo uvoziti iz Evropske unije.

"Ukoliko dođe do poremećaja cena svežeg mesa na tržištu, Robne rezerve imaju mehanizam da brzo i efikasno reaguju zahvaljujući zalihama koje imaju. Uz zaključak Vlade i saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, i trgovine Robne rezerve mogu da intervenišu sa odgovarajućom cenom koja bi zadovoljila naše potrošače i svaki poremećaj zaustavila", kaže Zorica Anđelković, v. d. direktora Direkcije za robne rezerve.

Zbog niske cene i očekivanog dobrog roda kukuruza moguće je da mali farmeri ponovo uzgajaju svinje, pa za šest do devet meseci, koliko ciklus traje, može da se očekuje veća ponuda i niža cena svinjskog mesa.

Domaćinstvo u Srbiji najviše kupuje svinjsko meso, godišnje oko 40 kilograma.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара