Počela obnova barske pruge posle četiri decenije

Obnova barske pruge počela je posle pune četiri decenije na deonici Resnik-Valjevo, u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i prvog potpredsednika Ruskih železnica Aleksandra Mišarina.

Radove izvodi kompanija Ruskih železnica RŽD internešnel.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da će pruga od Resnika do Valjeva biti modernizovana najkasnije do novembra 2017, a tada će vozovi moći da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat.

Ugovor za modernizaciju 77,6 kilometara deonice Resnik-Valjevo je potpisan u decembru 2015. godine, a vrednost radova koji se finansiraju ruskim kreditom je 80 miliona dolara.

Mihajlović je naglsila da se sada od Resnika do Valjeva vozom putuje i do dva sata i 20 minuta, dok će nakon radova to putovanje biti skraćeno na 70 do 75 minuta.

Ističe da je vrednost aktuelnih projekata i investicija u putnoj infrastrukturi veća od 3,5 milijardi evra, a na železnici više od milijardu i po.

"Ruski kredit je, pre svega, partnerski odnos između srpskih i ruskih železnica, ali i poseban odnos između dve zemlje", naglasila je Mihajlović poručujući da će Srbija ispoštovati ugovorene rokove.

Podsetila je da ruski kredit ne obuhvata samo rekonstrukciju koloseka već i nabavku novih vozova.

Radovi, u kojima će učestvovati i domaća preduzeća, započeti su u želeničkoj stanici Vreoci i to je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge od njene gradnje.

Tokom letnje sezone neće biti radova koji utiču na funkcionisanje železničkog saobraćaja na barskoj pruzi, tako da će se radovi odvijati samo u železničkim stanicama Vreoci i Divci.

Nakon letnje sezone počeće i radovi na deonici Resnik-Vreoci koji će trajati oko sedam meseci, a naredne godine i Vreoci-Valjevo koji će trajati oko dva i po meseca.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju trupa pruge, gornjeg stroja koloseka, dva tunela i 17 mostova, kontaktne mreže, SS i TT sistema, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge, uključujući i 10 stanica.

U Ruskim železnicama kažu da će ceo projekat biti završen u junu 2018. godine.

Pruga Beograd-Bar kroz Srbiju je duga 287 kilometara, a puštena je u saobraćaj 1976. godine.

Mihajlović je jutros u Vladi Srbije prisustvovala potpisivanju aneksa ugovora o ruskom kreditu za izgradnju pruge Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 43 kilometra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво