Mihajlović: Rok za ruski kredit mora biti produžen, obezbeđene bolje pruge

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za RTS da se sutra potpisuje ugovor između srpske i ruske železnice o izgradnji novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada, vredan 338 miliona dolara. Mihajlovićeva kaže da se mora produži rok korišćenja ruskog kredita jer uprkos tome što je potpisan 2008. godine, kredit se nije koristio do 2013.

Železnice Srbije i Ruska železnica sutra potpisuju ugovor o izgradnju novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada ukupne dužine 43 kilometra. To je deo buduće pruge Beograd - Budimpešta. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Zorana Mihajlović potvrdila je da se sutra potpisuje ugovor između Infrastrukture Železnice i Ruske železnice vredan 338 miliona dolara, koji je deo ruskog kredita.

Prema njenim rečima, ruski kredit je potpisan 2008. godine i nije se koristio do formiranja Vlade Aleksandra Vučića, precizirajući da se do 2013. godine nije koristio ni jedan dolar kredita.

"Zaključenjem ugovora koji sutra potpisujemo mi smo praktično iskoristili 80 posto ruskog kredita. Mi smo prošle godine modernizovali preko 120 kilometara pruge upravo iz ruskog kredita, nabavili smo mnoge vozove iz tog kredita. Dakle, nama je kredit mnogo značajan", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka građevine je istakla da je najsuklplji kredit koji se ne koristi. 

"Zašto ga neki ranije nisu koristili politički su platili cenu, građani su politički platili cenu zato što ga nismo koristili. Počinjemo da gradimo novu deonicu i to na delu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, brze pruge, kojom će se ići 160 kilometara na čas", objašnjava ministarka saobraćaja.

"Očekujemo da sve krene svojom dinamikom", kaže Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, rok mora da se produži. "Kada je potpisan 2008. godine rok je bio decembar 2017. godine. Logično je kada krenete da kortistite kredit 2013. da ne stignete sve da završite 2017. Dva ministarstva će morati da se dogovore oko produženja, to će otići na ratifikaciju u parlament, verujem da neće biti problema jer je taj kredit Srbiji obezbedio bolje pruge i vozove", kaže ministarka.

Ono na čemu insistira je da ne dođe do zastoja u korišćenju kredita jer bi to značilo zastoj u građevinskim radovima na prugama.

Novcem od ruskog kredita finansiraće se i obnova dela pruge Beograd-Bar, dužine 77 kilometara, od Resnika do Valjeva.

Četrdeset godina nije modernizovana barska pruga, kroz našu zemlju pruga je 255 kilometara, podseća Mihajlovićeva. Mi krećemo u modernizaciju od Resnika do Valjeva, od 77 kilometara, što košta 88 miliona dolara, kaže Mihajlovićeva.

"Mi sada gledamo i tražimo način da modetrnizujemo ostatak barske pruge kroz Srbiju zato što barska pruga nije samo odlazak na letovanje, ona je strateški važna pruga za povezivanje Crne Gore, Italije, Albanije, izlazak na luke", kaže Mihajlovićeva.

Govoreći o rekonstrukciji graničnog prelaza Batrovci, ministarka je rekla da radovi na obnovi završeni i da su pokazali da Batrovci mogu da budu i osvetljeni i uređeni.

"Urađen je novi robni terminal, traka za kamione, 25 novih parking mesta. Trudićemo se da to bude i bolje narednih godina, jer to je najfrekventniji prelaz", zaključila je Mihajlovićeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво