Budimović: Milion tona pšenice za izvoz

Predsednik Odbora za poljoprivredu PKS Nenad Budimović kaže za RTS da je odabirom semenskih vrsta došlo do toga da su prinosi pšenice mnogo veći. Napominje da je za prvih pet meseci ove godine izvoz poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda za 23,6 odsto veći nego za isti period prošle godine.

Nenad Budimović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da trenutno imamo milion tona pšenice za izvoz.

"Ove godine imamo oko 15 odsto pšenice, u tonama to je oko 2,5 miliona tona pšenice na raspolaganju", ističe Budimović.

Dodaje da na na cenu pšenice ne može mnogo da se utiče.

"Činjenica je da je pšenica takva kultura koja rađa cele godine u celom svetu. Našim ratarima uvek je problem cena i kada dođe do žetve uvek se razgovara o ceni. To je berzanska roba", napominje Budimović.

Kaže da je odabirom semenskih vrsta došlo do toga da su prinosi mnogo veći.

"Aleplujem da se ide na kvalitet, da se seje semenska roba a ne pšenica sa tavana i da se time dobije dobar kvalitet", kaže Budimović.

Dodaje da je za prvih pet meseci izvoz poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda za 23,6 odsto veći nego za isti period prošle godine.

"To je dobar signala za naše državne organe da stimulišu poljoprivredu", kaže Budimović.

Kada je reč o ceni pšenice sutra će u Vladi biti održan sastanak ministara poljoprivrede i trgovine sa proizvođačima pšenice kako bi se razmotrili njihovi argumenti da cena pšenice bude veća. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара