Novo rukovodstvo u "Ravanici", gubitak 40 miliona dinara

U Fabriku konditorskih proizvoda "Ravanica" ušlo je novo rukovodstvo na čelu sa v.d direktorom Mikicom Spasićem, koje je postavljeno rešenjem Vlade Srbije o promeni vlasničkih prava na društvenom kapitalu u državni, potvrđeno je "Tanjugu" u Opštinskom veću Skupštine opštine Ćuprija.

Promena vlasništva u fabrici koja proizvodi "bonžitu" i "romansu" usledila je odlukom Vlade od 31. decembra prošle godine, a novo rukovodstvo pokušavalo je bezuspešno dva meseca da sprovede tu odluku, odnosno da uđe u fabriku i počne da obavlja redovne poslove.

"Od 6. maja imali smo nekoliko pokušaja da sprovedemo odluku vVlade na dostojanstven način, da ne pravimo negativnu atmosferu, znajući šta se događalo poslednjih 20 godina, kada se nije dozvoljavalo da se sprovedu odluke Vlade. Na kraju smo sačekali da se formalno ispune svi uslovi, i ni tada nismo uspeli", rekao je Tanjugu Spasić.

Kako je objasnio, i odluku Vlade i ulazaka novog rukovodstva opstruisala je praktisčno mala grupa ljudi koji su do tada zauzimali ruklovodeća mesta u fabrici, koja postoji već 60 godina.

"Oni su nam, jednostavno sprečili ulazak i onda smo, konačno, po dobijanju registracije u APR-u, 1. jula ušli u fabriku", rekao je Spasić, koji kaže da je morao da angažuje i posebnu službu za obezbeđenje i advokatsku kancelariju za pravnu podršku da bi sve bilo u skladu sa zakonom.

Dodaje da je bio "frapiran" onim što je zatekao kad je novo rukovodstvo ušlo u fabriku, te da je gubitak bio 40 miliona dinara, produktivnost na "fantastično niskom nivou", što znači nekih deset odsto od proseka u konditorskoj industriji.

"To je neprihvatljivo, neodrživo i to će kad tad da nam se odbije o glavu", ocenio je Spasić.

Dodao je da se "moraju obezbediti i kupci", jer fabrika, kako je rekao "sada radi sa sedam kupaca, što je vrlo malo na domaćem tržištu a konkurencija je izvanredna".

Imamo proizvođače koji su fantastično napredovali i sa pojedinačnim proizvodima i sa asortimanom, ali je "po meni ohrabrujuće da su u glavama potrošača i dalje "romansa", "bonžita", "mešavina", istakao je Spasić.

Spasić je ocenio i da se moraju preduzeti i dodatne mere, kako bi ušli u sistem velikih lanaca kao što su Delez, DIS, Roda, IDEA, a što podrazumeva dodatna ulaganja.

Smatra da "Ravanicu" treba privatizovati "ali da budući vlasnik mora da bude neko ko se razume u ovu vrstu proizvodnje".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво