Ljajić: Više od milion turista posetilo Srbiju

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za RTS kaže da će 2016. biti rekordna godina po broju poseta turista u Srbiji, ističući da je u prvih pet meseci Srbiju posetilo nešto više od milion ljudi, što je 13 odsto više nego prošle godine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Rasim Ljajić je rekao da već sada može da se izračuna devizni priliv i da on iznosi 252 miliona evra za prvih pet meseci.

"Imamo isti rast izržen u evrima i u dolarima, a prošle godine pad je bio u evrima", navodi Ljajić.

Dodao je da je Srbija retka zemlja koja duži niz godina ima dvocifreni broj rasta turista i da je ostvaren i rast broja domaćih turista zahvaljujući vaučerima.

"Konstantno imamo rast broja stranih turista, Beograd je prva destinacija, čak 53 odsto dolazi u Beograd, zatim planine posećuje 18 odsto, a na trećem mestu su banje", rekao je ministar Ljajić.

Upitan o formiranju Vlade, Ljajić je istakao da je na mandataru da saopšti imena kabineta.

"Ne znam, i da znam ne bih ni rekao, mandatar treba da saopšti imena kabineta. Važnije je da se nastavi ono što smo započeli, usvojićemo strategiju u kojoj su jasno naznačeni ciljevi i načini kako da ostvarimo ciljeve", ističe Ljajić.

Dodaje da je neprimereno da koalicioni partneri govore ko je poželjan u Vladi, a ko nije.

"Mi smo bili na listi sa SNS-om na ovim izborima. Imamo 10 puta manje mandata nego glavna stranka, koja je vodila listu, i bilo bi neprimereno da koalicioni partneri govore ko je poželjan, a ko ne. Ne mogu da utičem na to i bilo bi nemoralno da kažem ko može ko ne, to je na SNS-u da odluči", kaže Ljajić.

Govoreći o porukama koje stižu u Srbiju uoči godišnjice zločina u Srebrenici, kaže da bi Srebrenica trebalo da bude mesto gde će se svi pokloniti žrtvama, bez politizacije.

"Nažalost, govorim o tome duže vreme, daleko smo od procesa pomirenja. Sve ovo što se događa vezano za blokadu Srbije od Hrvatske govori da još uvek važi izreka - da komšiji crkne krava. Prošlost predstavlja ozbiljnu prepreku. Prošle godine je bila situacija ko će doći a ko ne, a ove ko može a ko ne, to nije ono što treba, treba nam normalizacija odnosa da bismo rešili probleme", rekao je Ljajić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара