Maline nema ko da bere

Za mnoge porodice u krajevima oko Nove Varoši, Priboja i Prijepolja, malina je postala jedini izvor prihoda, pa je zato ta vrsta voća doživela ekspanziju u poslednje dve godine. Sve je više zasada pa se vlasnici suočavaju sa nedostatkom radne snage u periodu berbe.

Cena maline kreće se kao i u drugim delovima Srbije, ali je u Priboju na pojedinim mestima kilogram "crvenog zlata" vredeo i 220 dinara po kilogramu.

Šućro Vlahovljak iz sela Osoje kod Prijepolja kaže da je imao 34 godine radnog staža i ostao je bez posla i onda je počeo da se bavi proizvodnjom malina.

Dodaje da je i njegova supruga ostala bez posla i da sada i ona radi.

Svake godine porodica Vlahovljak povećava površine pod malinom, a takva je situacija u celoj opštini.

U poslednje dve godine broj malinjaka u prijepoljskom kraju je povećan za tri stotine procenata.

Posađeno je osam miliona sadnica, pa umesto da u drugim delovima Zapadne Srbije beru tuđe malinjake, mnogi su okupirani berbom u sopstvenim zasadima.

"Tako da se i mi susrećemo sa problemom nedostatka radnika i verovatno u nekim narednim godinama moraćemo i mi da pokušamo da dovedemo neke ljude sa strane, kako bi uspeli da oberemo naše malinjake", rekao je predsednik Udruženja "Zlatna malina" Prijepolje Mirsad Obućina.

U deficitu sa beračima su i voćari u pribojskom kraju. Zbog niske cene, pre nekoliko godina mnogi su pokosili malinjake. Jelenko Žarković to nije učinio, maline gaji već petnaest godina, a mnogi su se ove godine ponovo okrenuli proizvodnji tog voća.


"FAP je završio, malina. Sad kada bi hteli te puteve da srede, da ta sela opstanu", rekao je Jelenko Žarković iz sela Dobrilovići kod Priboja.

Malinare u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, koji pripadaju brdsko planinskim krajevima muči što rod ne mogu da osiguraju od snega, koji ume neprijatno da iznenadi i u maju.

"Međutim, to sve stoji na državi i osiguravajućim kućama. Smešno mi je da kaže grom. Ja ne znam šta bi mogao grom da ošteti malinu. Može da dođe do nekih poremećaja, ali nisam imao priliku da čujem da je neki malinjak gađao grom", rekao je predsednik Saveza "Srpska malina" Milutin Živković.

U Novoj Varoši se nadaju da će ministarstvo poljoprivrede podstaći osiguravajuće kuće da proizvođači u brdsko planinskim krajevima budu spokojniji u uzgoju maline, koja je vratila u život mnoga sela.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво