Evrozona "guta" nacionalne monete?

Posle odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, osam zemalja članica unije koje nisu u evrozoni možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu, piše britanski Dejli ekspres. Neke od tih zemalja već su se izjasnile da žele da zadrže svoju monetu, dok druge ne ispunjavaju potrebne uslove. Zajednička valuta cilj je Evropske unije, ali je njeno uvođenje zasnovano na principu dobrovoljnosti, kažu stručnjaci.

Još uvek sa Britanijom, Evropska unija ima 28 članica, ali evro kao valutu ima njih 19. Naime, za ulazak u evrozonu ne postoji rok, ali mora da se ispuni pet uslova – da zemlja ima stabilnu inflaciju, deficit do tri procenta, a javni dug do 60 odsto, da dugoročno može da se zaduži po niskim kamatama i da se dobrovoljno prijavi da uđe u mehanizam fiksnog kursa i ostane u njemu najmanje dve godine.

"Kriterijumi nisu teški za ispunjavanje ako je zemlja odgovorna, ali neki kao Švedska godinama odbijaju da uđu u ern 2 i tako ne ispunjavaju uslove", kaže Dejan Šoškić sa Ekonomskog fakulteta.

Pored Švedske, van zone evra su i Danska, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija i Hrvatska.

"Mislim da većina tih zemalja neće rado. Neki su se već izjašnjavali da ne žele, neki hoće. Danska i Švedska će se vrlo teško odreći tog suvereniteta. Kad imate svoju monetarnu politiku, možete da utičete na ekonomsku politiku u zemlji", kaže prof. dr Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije.

Zato je Danska i insistirala da uz članstvo u Evropskoj uniji zadrži svoju valutu doduše sa fiksiranim kursom za evro, a Britanija je imala još povlašćeniji položaj, pa je zadržala i promenljivi kurs. Ideja da se ubrza uvođenje evra u svim članicama mogla bi, kažu, biti samo jedan od poteza ka učvršćivanju Unije. Za Srbiju to ne menja mnogo.

"Što je više zemalja EU, nama zapravo spoljnotrgovinska razmena postaje jednostavnija, oslonjena na jedan kurs. Ne moramo da vodimo računa kakav je neko drugi prema evru, investicije postaju jednostavnije", dodaje Šoškić.

Iako je uvođenje evra u svim članicama osnovna ideja Evropske unije, na to niko ne može da ih natera, niti da ih, prema važećim pravilima, ubrza, osim neformalnim razgovorima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво