NIS objavio Izveštaj o održivom razvoju za 2015. godinu

Kompanija NIS predstavila je Izveštaj o održivom razvoju za 2015. koji je u skladu s međunarodnim standardima u oblasti održivog poslovanja, a koji u Srbiji u skladu s tim standardima rade još samo četiri kompanije od ukupno 11 koje rade te izveštaje.

Kako je rečeno na predstavljanju izveštaja, NIS je prva kompanija koja je objavila taj verifikovani izveštaj o održivom razvoju za prošlu godinu, a koji je pokazao da ta naftna kompanija u svim segmentima poslovanja insistira na profesionalnosti na najvišem nivou i da upravlja u skladu sa svetskim trendovima, da stalno unapređuje standarde poslovanja i uvodi nove tehnologije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da se u toku prošle godine ta kompanija kao i privreda čitavog regiona suočila s velikim brojem izazova kao i globalnom krizom u energetici i da je to uticalo na ostvareni finansijski rezultat.

"Ali uprkos brojnim nepovoljnim faktorima, NIS je tokom 2015. postigao značajne rezultate, što pokazuje da su sve preduzete mere imale efekat i da je razvoj usmeren u pravcu povećanja energetske efikasnosti i smanjenja troškova na svim nivoima doprineli da ključni rezultati poslovanja daju rezultate i unaprede rad kompanije", naglasio je Kravčenko.

Kravčenko je dodao da je NIS u 2015. zabeležio rast prometa od pet odsto, da je povećao ukupan obim prerade nafte za šest odsto, dok je proizvodnja električne energije porasla za čak 69 odsto u odnosu na prethodnu godinu, precizirajući da je NIS prošle godine 34,4 odsto potreba za električnom energijom zadovoljavao iz sopstvenih kapaciteta zahvaljujući izgradnji kogenerativnih postrojenja.

On je naveo i da se 28 odsto ukupno zahvaćene vode u NIS-u reciklira.

Prema rečima Kravčenka, NIS je i najveći budžetski davalac u Srbiji i prošle je godine ukupan iznos obračunatih prihoda koje NIS zajedno sa zavisnim društvima platio bio 141,2 milijardi dinara, što je za 13,1 milijardu, odnosno 10 odsto više nego u istom periodu 2014.

On je dodao i da je izveštaj pokazao da je u toku 2015. NIS izdvojio 30,32 milijardi dinara za finasiranje investicija, što je za 23 odsto manje nego 2014, precizirajući da su najznačajnija ulaganja u proizvodnju nafte i gasa prošle godine bila bušenje raznih bušotina i ulaganje u koncesiona prava.

U realizaciju projekta iz oblasti zaštite životne sredine, kako je dodao, NIS je 2015. godine investirao 627 miliona dinara, a jedno od najznačajnijih kapitalnih ulaganja u toj oblasti bilo je ulaganje u Rafineriji nafte Pančevo.

Kravčenko je naveo i da NIS veoma uspešno sarađuje i sa dobavljačima na tržištu što je jedan od uslova za očuvanje konkurentnosti, dok je prioritet kompanije i podizanje zadovoljstva kupaca.

On je naglasio da je na samom vrhu prioriteta NIS-a i odgovornost prema zaposlenima kojih je u toj kompaniji trenutno oko 11.000, dok sa mrežom podizvođača od NIS-a živi oko 50.000 ljudi.

"Za NIS su kvalitetni kadrovi, spremni da odgovore izazovima savremenog poslovanja izuzetno važni. Mi težimo da se prepoznamo kao najpoželjniji poslodavac i pri izboru kandidata vodimo se profesionalizmom, iskustvom i znanjem", naglasio je Kravčenko.

U cilju poboljšanja efikasnosti rada NIS i motiviše zaposlene i kroz sistem zarada i prema podacima iz izveštaja mesečna minimalna osnovna bruto zarada u NIS-u definisana Kolektivnim ugovorom je 45.000 dinara i iznad je minimalne bruto zarade u Srbiji koja je u decembru 2015. iznosila 30.129 dinara.

Osim materijalne motivacije, kako je rekao Kravčenko, u NIS-u je veoma prisutna i nematerijalna motivacija zaposlenih koja prati najbolje svetske prakse.

On je dodao i da je jedan od strateških ciljeva kompanije bezbedni uslovi rada za sve zaposlene, pa se zato primenjuju principi prevencije u cilju unapređenja uslova rada i povrede na radu.

Profesorka fakulteta FEFA Ana Trbović istakla je da je NIS doneo "hrabru odluku" da predstavi izveštaj o održivom razvoju i pruži sliku poslovanja kompanije.

Ona je naglasila da jako malo kompanija u Srbiji ulaže u razvoj obrazovanja kadrova, a to je bitno jer se to ulaganje vraća kroz povećanje produktivnosti.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj u Srbiji Irena Solorano rekla je da NIS ima osećaj za poslovanje, a to pokazuje ulaganje u svoje zaposlene, jer, kako je naglasila, "poštovanje zaposlenih i ulaganje u njih znači novac koji će doći", a to rade sve uspešne kompanije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво