Svetske berze se oporavljaju posle velikih gubitaka

Akcije na svetskim berzama u plusu su posle dva dana velikih gubitaka izazvanih odlukom Britanaca da izađu iz Evropske unije.

Britanski indeks FTSE 100 u porastu je 2,5 odsto, francuski KAK 40 od 2,4 odsto, a nemački Daks od 1,9 odsto. Očekuje se i značajan skok po otvaranju Vol strita.

Pored akcija, porasla je i vrednost funte prema dolaru pošto je posle referenduma o Bregzitu pala na najniži nivo od 1985. godine. S malim rastom od 0,8 odsto i dalje je blizu tog nivoa.

Neizvesnost i nervoza oko ekonomskih posledica glasanja na referendumu od petka trese berze.

Masovna prodaja akcija je ublažena pošto britanski premijer Dejvid Kameron, koji je naznačio da neće pokrenuti proceduru za izlazak iz EU, treba da razgovara s kolegama iz EU.

Azijske berze su krenule trgovanje u minusu, ali su ti gubici kasnije nadoknadjeni pošto su vlasti najavile mere za podršku privredi i tržišta.

Japanski premijer Šinzo Abe je naložio mere za zaštitu tržišta, dok je južnokorejska vlada najavila mere podsticaja od 17 milijardi dolara.

Japanski indeks Nikei 225 je porastao za 0,1 odsto, a južnokorejski Kospi 0,5 odsto. Šangajski kompozitni indeks je porastao za 0,6 odsto, dok je hongkongški Hang Seng pao za 0,3 odsto.

"Kada povučete oprugu, pošto je pustiti ona oscilira gore dole neko vreme i to sada vidimo na tržištima", rekao je analitičar Endru Salivan iz kompanije Hajgon sekjuritis.

Danas je došlo i do opravka cena nafte - cena referentne američka nafta je porasla za 2,4 odsto na 47,4 dolara po barelu, dok je nafte Brent u Londonu s dobitkom od 2,2 odsto na 48,2 dolara po barelu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се