Goldstin: Uređenje javnih preduzeća u Srbiji od ključnog značaja

Direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin za RTS kaže da je sa mandatarom Aleksandrom Vučićem razgovarala o prioritetima za ubrzanje ekonomskog rasta u Srbiji u godinama koje dolaze, kako bi se ubrzao rast i otvorila nova radna mesta.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Elen Goldstin je istakla da je, ako Srbija želi ubrzanje ekonomskog rasta, potrebno da se pozabavi neefikasnim državnim sektorom i oslobađanjem kapaciteta privatnog sektora. 

Srbija je napredovala u reformama, ali će za privredni rast ključno biti uređenje javnih preduzeća, rekla je Goldstin.

"Već smo videli dobre znake, videli smo fiskalni deficit koji je pre dve godine bio van kontrole, sada je prepolovljen i održljiviji. Srbija je prešla iz recesije u fazu rasta posle poplava 2014. godine, počeo je ekonomski oporavak", rekla je Goldstin.

Goldstin je navela da je važno to što je rast vođen investicijama i dodala da je to dobar znak i nešto na čemu mora i dalje da se radi.

"Premijer je možda mislio na potrebu da se još vide reforme u javnom sektoru, pomenuo je rešavanje situacije u EPS-u. Realnost je takva da je u EPS-u previše zaposlenih i onda to nije efikasno preduzeće jer će imati rupu u polju finansija, potrošiće više nego što zarađuju", rekla je Goldstin.

Ističe da ako se u EPS-u nastavi sadašnjim putem sve dobiti koje su ostvarene biće obrisane.

"Bitno je da se država pozabavi ovim problemom. Kao što svi građani Srbije razumeju, ne može da se vodi preduzeće u kome se manje zarađuje nego što se troši. Potrebno je da se bave poroblemima zaposlenih i to mora da se desi u narednih nekoliko godina", dodaje Goldstin.

Goldstin je rekla da je za većinu građana u Srbiji reforma EPS-a dobra stvar, ali da naravno, postoji manja grupa ljudi koja ima koristi od neefikasnosti EPS-a.

"Bitno je za sve da se sete da nijedna mala zemlja nikada nije postala bogata tako što je bila izolovana. Mora da postoji model rasta koji se zasniva na izvozu. U Srbiji postoji saradnja, sarađuje se sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Dogovoren je zajednički plan za Balkan za trgovinu, a taj plan uklanja barijere", rekla je Goldstin.

Istakla je da joj je drago da se predstavnici vlada okupljaju na samitu u Parizu, da podrže plan, i da će Svetska banka pomoći u aktivnostima, tako da će se napraviti napredak u trgovinskoj razmeni.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи