Turbulencije ne prestaju, svetske berze u padu

Berze u svetu su duboko u crvenom pošto investitori strahuju za posledice referendumske odluke da Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

Britanska funta, koja je u petak pala na najniži nivo od 1985. godine, nastavila je pad usled strahovanja da će britanske privreda imati negativne posledice.

Posle velikih padova na evropskim berzama, i Vol strit je trgovanje počeo duboko u crvenom - industrijski indeks "Dau Džons" je u padu od 1,6 odsto, "Standard end Pur" 500 od 1,9, a "Nasdak" 2,2 odsto.

Kada je objavljeno da je na referendumu pobedio tabor za izlazak iz EU, "Dau Džons" i "Standard end Pur" 500 su zabeležili najveće gubitke od avgusta, dok je "Nasdak" imao najgori dan od avgusta 2011. Uprkos tim gubicima, njujorški berzanski indeksi su i dalje iznad nivoa u februaru kada su ih oborile cene nafte.

Gubitke na Volstritu predvode finansijske kompanije, a pale su i vrednosti energetskih kompanija s novim padom cena energenata.

Evropski indeksi su takođe u gubicima - britanski FTSE 100 je u padu od 2,3 odsto, nemački "Daks" od 2,8 odsto, a francuski KAK 490 od 3,2 odsto.

Analitičari ocenjuju da nervozi na tržištima doprinose neslaganja Velike Britanije i Evropske unije oko uslova, procedura i pregovora za Bregzit. Evropljani traže da se što pre počne i završi s time, dok Britanci traže da procedura počne na jesen, a da joj prethode neformalni razgovori.

S druge strane, neke berze u Aziji su danas bile u dobitku pošto je japanski premijer Šinzo Abe naložio da se preduzmu mere za stabilizaciju tržišta finansija i valuta.

Tokijski indeks "Nikei 225" je porastao za 2,4 odsto pošto je u petak izgubio skoro osam odsto. Šangajski kompozitni indeks je dobio 1,2 odsto, a hongongški "Hang Senkg" izgubio 0,2 odsto. Južnokorejski "Kospi" je porastao 0,1 odsto.

Referentna američka nafta pala za 2,1 odsto na 46,62 dolara za barel u Njujorku, a "Brent" sirova nafta na berzi u Londonu za 1,7 odsto na 47,6 dolar po barelu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво