Tabaković: Rejting Srbije raste

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da referendumska odluka građana Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije nije uticala na makroekonomsku stabilost Srbije. Dodaje da finansijska stabilnost proističe iz političke stabilnosti.

Jorgovanka Tabaković rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je evro porastao samo za 0,1 odsto tog dana i da je taj procenat nešto što su fluktuacije na koje ćemo se navići.

"Nismo reagovali mnogo više nego krajem januara kada smo imali još jači talas izlaza stranih investitora", kaže guverner NBS.

Ističe da finansijska stabilnost proističe iz političke stabilnosti.

"Britanija ima premijera u ostavci, jedna od najrazvijenijih privreda sveta zatvorila je vrata Evropi. Cene njihovih akcija su u drastičnom padu, nesigurnost je opšta, otkazuju se narudžbe, a ako imate političku stabilnost, imaćete i finansijsku", objašnjava Jorgovanka Tabaković.

Kaže da rejting Srbije raste i da svi koji pišu izveštaje o tome konstatuju makro-ekonomsku stabilnost.

Objašnjava da su sve nasleđene neravnoteže, koje su postojale pre četiri godine kada je došla na čelo NBS, uravnotežene smanjivanjem deficita tekućeg računa, platnog bilansa, dovođenjem inflacije na stabilne i niske nivoe. 

"Reagovali smo na deviznom tržištu vrlo oprezno i štedljivo. Zahvajujući tome, danas imamo 7,6 milijardi deviznih rezervi, u čemu više od 18 tona zlata čija cena raste", ističe Tabaković.

Govoreći o problemu zaduženosti u francima kaže da je iščekivanje da će doći do drugačijeg rešenja od onoga što su ponudile NBS I Vlada - gde se svaki kredit mora posebno razmatrati, dovelo do toga da građani dođu u još nezavidniju sutuaciju.

"Imamo oko 22.000 kredita u francima, a blizu 4.000 građana zaduženo je sa po dva kredita u švajcarskim francima. U grupi od oko 16.000 građana nisu svi 'socijalni slučajevi'", zbog čega za svakoga postoji drugačije rešenje", napominje Tabaković.

Kaže da je jedino izvesno da će NBS uvek reagovati tako da građanima isporuči rezultat.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се