Austrijski ministar: Poljoprivreda i životna sredina kamen temeljac EU integracija

Ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter ističe da Austrija snažno podržava pristupanje Srbije EU i ukazuje na velike potencijale Srbije u oblasti poljoprivrede.

Andre Ruprehter je, u autorskom tekstu u magazinu Senata privrede Srbije, podsetio da eksperti njegovog ministarstva pomažu institucijama u Srbiji u brojnim projektima, kao i da Uprava za agrarna plaćanja Srbije održava bliske veze sa austrijskom Agencijom za agrarna plaćanja i ruralni razvoj (AMA).

"Austrijska agencija za zaštitu životne sredine bila je partner u šest tvining projekata posvećenih životnoj sredini, a sa partnerima iz Srbije i dalje sarađuje na još tri projekta koji su u toku. U cilju jačanja ove bliske saradnje i podrške Srbiji na evropskom putu, moje ministarstvo je 2015. u Beogradu otvorilo kancelariju atašea za poljoprivredu, šumarstvo i životnu sredinu", ukazao je Ruprehter.

Naglasio je da, budući da je za održivu poljoprivredu i zaštitu životne sredine takođe potrebna zdrava ekonomska osnova, Austrija podržava aktivnosti Austrijskog poljoprivrednog klastera (AAC), koji pomaže kompanijama iz Austrije i Srbije da ojačaju poslovnu saradnju.

Austrijske kompanije u Srbiji aktivne su, kako kaže, i u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom.

"Nadamo se da će kompanija EVN uspeti da realizuje projekat koji se odnosi na uspostavljanje prve ekološke spalionice otpada u Srbiji", rekao je Ruprehter.

Istovremeno ukazuje da je jedan od zajedničkih izazova - na globalnom i evropskom nivou - borba protiv klimatskih promena, a glavnu okosnicu te borbe čini prelazak na obnovljive izvore energije, gde vidi ogroman potencijal za saradnju Srbije i Austrije na polju korišćenja biomase, biogasa i energije vetra i vode.

"Za privlačenje i ostanak investitora neophodna je pozitivna poslovna klima. Borba protiv birokratije i problematičnih administrativnih procedura, kao i zaštita imovinskih prava, važni su za unapređenje ekonomske saradnje. Uveren sam da će saradnja Austrije i Srbije nastaviti da donosi dobrobit našim zemljama i čitavom regionu", istakao je Ruprehter.

EU, prema njegovim rečima, posvećuje veliku pažnju poljoprivredi, zaštiti prirode, vodoprivredi i čistoj životnoj sredini, a tome je namenjeno više od 41 odsto EU budžeta.

"Otkako je 1995. godine pristupila EU, Austrija zauzima vodeću poziciju u ključnim oblastima koje obuhvataju organsku poljoprivredu, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i ekološki čiste tehnologije sa takozvanim 'zelenim' radnim mestima. Austrija je vodeća zemlja u Evropi sa više od 20.000 poljoprivrednih gazdinstava i pola milijarde hektara zemljišta za organsku proizvodnju hrane", podvukao je Ruprehter.

Ruprehter, istakavši da dobro poznaje Srbiju, prenosi da je uočio mnoge sličnosti sa Austrijom.

Srbija, kako smatra, ima prostrana planinska područja u kojima je poljoprivredna proizvodnja već sada organizovana na način koji je sličan organskoj proizvodnji. 

"Upravo u tim područjima postoje velike mogućnosti koje se pružaju kroz program ruralnog razvoja, uz odgovarajuće mere koje se finansiraju iz budžeta EU", poručuje Ruprehter u magazinu Senata privrede Srbije koji sutra u Beču organizuje konferenciju "Srbija na evropskom putu - izazovi i prilike".

Ističe da Austrija veliki deo subvencija za poljoprivredu ulaže u ruralni razvoj i da je program za poljoprivredu i životnu sredinu, koji se pokazao kao veoma uspešan, glavni instrument austrijske poljoprivredne politike.

"Na osnovu sistema privatnog upravljanja, kroz ovaj program obezbeđujemo mere zaštite naše klime, prirode, divljih životinja, dobrobiti životinja, organske proizvodnje, vode i još mnogo toga. Čvrsto sam uveren da naše zemlje treba tešnje da sarađuju u izradi takvog programa za Srbiju i Jugoistočnu Evropu", zaključio je Ruprehter.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво