Pokretanje indijskog biznis foruma u Beogradu

Ambasada Indije u Srbiji saopštila je da će pokrenuti Prvi indijski biznis forum 27. juna u Beogradu, mestu nastanka Pokreta nesvrstanih.

Cilj foruma je da se indijsko-srpski bilateralni trgovinski i investicioni portfolio podigne na viši nivo, u skladu sa ubrzanim ekonomskim razvojem u obe zemlje, saopštila je ambasada Indije.

Zajednička istorija Pokreta nesvrstanih pruža čvrstu osnovu za izgradnju zdravog ekonomskog partnerstva.

Neophodne pravne okvire su već ustanovile vlada obe zemlje, u vidu Bilateralnog sporazuma o promociji i zaštiti investicija (BIPA), Konvencije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (DTAC), Trgovinskog sporazuma (status najpovlašćenije nacije), navodi se u saopštenju.

Ostali postignuti dogovori su Sporazum o uslugama u vazdušnom saobraćaju, Sporazum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, u poljoprivredi i srodnim sektorima, i u turizmu.

Postoji istorija značajne ekonomske saradnje naročito u sektoru vojne industrije (Jugoimport), biotehnologije (Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak"), i poljoprivrede (NS Seme - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Institut za kukuruz Zemun Polje).

Trenutno prisustvo indijske privrede u Srbiji obuhvata IT park, proizvodnju poljoprivrednih mašina i farmaceutsku industriju, navodi se u saopštenju.

Indijske kompanije su iskazale veliku zainteresovanost za proces privatizacije srpskih firmi u ovim sektorima.

Ekonomske reforme u Srbiji predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, te vodeći indijski razvojni programi najavljeni od strane premijera Narendre Modija, kao i skorašnja liberalizacija direktnih stranih investicija, otvaraju nove puteve za saradnju, dodaje se u saopštenju.

Obe strane su liberalizovale vizni režim kako bi omogućile lakše putovanje. Od foruma se očekuje da otvori put ka napretku i ukaže na prepreke.

Osim vodećih srpskih privrednika, ovom uvodnom forumu prisustvovaće i predstavnici Privredne komore Srbije, Privredne komore Beograda, NALED.

Ambasadorka Indije Narinder Čohan i državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević daće uvodnu reč, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво