Funta na udaru nepoverenja investitora

Simbol Britanije, funta, prva se našla na udaru nepoverenja investitora. Od sinoć do jutros oslabila je skoro 10 procenata prema dolaru i došla na najniži nivo od 1985. godine. Tokom dana, postepeno se stabilizovala, ali je i dalje znatno slabija nego pre istorijske odluke Britanaca.

Analitičar Londonske berze Majkl Ingram kaže da je na berzi bila velika drama. "Noćašnja odluka je bila potpuno neočekivana i to je presudno uticalo na investitore", kaže Ingram.

Investitori su još jednom pokazali koliko je kapital plašljiva zverka i odmah počeli da ga sele.

Britanske banke su najviše stradale, a gubici na Londonskoj berzi u jednom trenutku bili su 100 milijardi funti.

Engleska centralna banka je brzo reagovala i, najavom da će na raspolaganje staviti 250 milijardi funti, smirila tržište.

"Mi smo dobro pripremljeni za ovu odluku. Nećemo oklevati da preduzmemo i dodatne mere. Britanska ekonomija će ići napred", poručuje guverner Engleske centralne banke Mark Karni.

Koliko će zaista i ići napred jeste pitanje od milion funti, jer su prve prognoze da bi mogla da bude i u recesiji.

Ipak, problem je mnogo širi jer su se strah, nepoverenje i neizvesnost odmah preslikali na svetske berze pa su pale akcije kompanija od Tokija do Njujorka, naravno preko Evrope.

Analitičar Frankfurtske berze Robert Halver kaže da će imati problema na dugi rok.

"Kratkoročno, ne toliko, jer će centralna banka sprečiti najgori scenario, poput onog iz 2010. i 2011. kada je bila kriza vladinih dugova, a Evropska centralna banka će to sprečiti kroz kupovinu aktive", smatra Halver.

Majkl Ingram, analitičar sa Londonske berze, upozorava da je važno da političari i u Britaniji i u Briselu veoma obazrivo biraju reči u budućnosti, jer bi situacija mogla da postane veoma zaoštrena.

A kada je zaoštreno – još jednom se pokazalo da je jedino sigurno – zlato. Toliko je bilo traženo da je njegova vrednost rasla tokom dana.

Najmanje jedna stvar je izvesna posle Bregzita - novac će biti skuplji, a investitori još oprezniji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи