Vučić i ambasador Skot: Let za Njujork će ojačati ekonomske veze SAD i Srbije

Avio-linija iz Beograda za Njujork doprineće jačanju ekonomskih veza Srbije i SAD, ocenili su premijer Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, koji je izrazio uverenje da ovaj let može biti i prekretnica u regionu, koja će učvrstiti poziciju Srbije kao ekonomskog lidera na Balkanu.

Skot je, u svom obraćanju na prijemu u beogradskom Geozavodu povodom prvog direktnog leta za Njujork, ukazao da je taj grad finansijska kapija sveta i da izbor ovog grada pokazuje da su rukovodeći ljudi u "Er Srbiji" fokusirani na dugoročnu stabilnost i ekonomski rast.

"Došli smo do kraja dugog perioda nestrpljenja i isčekivanja, kako u Srbiji, tako i regionu. Ovaj let može da bude prekretnica u regionu, koji će uvčvrstiti poziciju Srbije kao ekonomskog lidera regiona. Srpskoj dijaspori on olakšava da poseti porodicu, a i mnogim Amerikancima je prilika da upoznaju Srbiju i Balkan", naglasio je ambasador.

Skot je ukazao i na trgovinsku dimenziju, ističući da uvođenje direktnog leta predstavlja veliki potencijal za proširenje kargo kapaciteta i povećanje trgovinske saradnje u oba smera, što je, kako je naveo, logistička prednost za Srbiju.

"Sve što smo sanjali i izgledalo nemoguće pre tri godine kada smo javno govorili o propasti JAT-a i o namerama za osnivanje nacionalne kompanije, ostavrili smo uz pomoć Vlade Abu Dabija i neverovatne podrške generalnog direktora Etihada Džejma Hogana. Izvanrednim marljivim radom, uspeli smo da iz provalije do neslućenih visina uzdignemo našu kompaniju, države Srbije, da bude ubedljivo najsnažnija i najjača u regionu", istakao je premijer Vučić.

"Sanjali smo i dosanjali nešto što ne znači samo spajanje dva divna grada, već će puno zančiti ekonomskoj saradnji. Siguran sam da će mnogo građana Srbije ići u SAD, ali i da će mnogo Amerikanaca pronaći novu siti brejk destinaciju u našoj zemlji", naglasio je Vučić.

On je uveren da će mnogo više nego ranije građana SAD i investitora doći u Srbiju, a podsetio je da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 8.000 ljudi.

Ovo je, kako je dodao, prilika da pokažemo celom svetu da se ne plašimo konkurencije i da smo sposobni da se borimo, da nemamo gubitnički stav kakav smo nekada imali, već da ono što postavimo pred sebe kao cilj možemo i da ostvarimo.

"Ne moramo da budemo prvi, ali treba da budemo blizu vrhu. Hoćemo da budemo među prvima, kao što ćemo dogodine dati sve od sebe da imamo ekonomski rast da će malo zemalja moći da se porede sa nama. Tako ćemo imati 'Beograd na vodi', kao najatraktivniju destinaciju ne samo u ovom delu Evrope, već na celom kontinetu", rekao je premijer.

Vučić je izrazio uverenje da će takav Beograd i moderna Srbija, koja želi mir i dobre susedske odnose, moći da privuče ljude iz svih zemalja bivše Jugoslavije i sveta, kao i da Beograd bude centar okupljanja i da gosti dolaze iz Njujorka u što većem broju, a ne samo da naši građani putuju u taj grad koji je jedan od najlepših na svetu.

Prema njegovim rečima, ova linija će predstavljati i bržu vezu sa našim narodom na američkom kontinentu.

"Ovaj rezultat je impresivan, divan, veliki, toliko lep da kada smo krenuli u sve to samo smo Hogan i ja verovali u uspeh", zaključio je Vučić, poručivši "Napred do Njujorka i nazad pravo u Beograd, nazad u Srbiju".

Generalni direktor "Er Srbija" Dane Kondić ukazao je da će linija pod brojem "JU 500" pet puta nedeljno povezivati Beograd i Njujork, dva lepa grada.

"Mnogi su godinama čekali na ovaj trenutak i on je sada došao. Kada smo osnovali Er Srbiju glavna ambicija je bila da letimo iznad Atlantika i spojimo Srbiju sa SAD", naglasio je on.
Kondić je dodao da ima mnogo razloga što je ova linija posle 24 godine ponovo aktivirana, navodeći više od 200.000 građana srpskog porekla u SAD, kao i doatnih 100.000 sa prostora bivše Jugoslavije, koja će olakšati posetu prijateljima i rodbini.

"Letovi će ojačati poslovne veze i doprineti razvoju privrede Srbije, pokrenuće progres što je za savremenu Srbiju najvažnije. Dali smo ime avionu po Nikoli Tesli jednom od najvećih umova 20 veka. Teslini izumi doveli su do ogromnog društvenog napretka", rekao je.

"Naši letovi za Njujork će krunisati neverovatan period razvoja i napretka Er Srbije", dodao je on, ističući da će na liniji ka Njujorku leteti širokotrupni avion "erbas A330", najveći na Bakanu.

Generalni dirketor Etihada Džejms Hogan, u obraćanju na prijemu koji je okupio članove srpske vlade, predstavnike diplomatskog kora i poslovne zajednice, rekao je da je ogroman korak koji je sproveden u partnerstvu sa Vladom Srbije bilo osnivanje "Er Srbije".

"JAT više ne postoji, a danas imate vodeći brend, aviokompaniju koja povezuje Balkan sa svetom", podvukao je on dodajući da je napredak Er Srbije za kratko vreme primeran.
Hogan je kazao da sada ulazimo u novu fazu u kojoj će biti fokus da se Beograd izgradi kao važan, ključni grad u svetu, a aerodrom Nikola Tesla kao ključni aerodrom, i posebno Beograd kao turističku destinaciju.

"Imate prelepu zemlju i predivne ljude", poručio je, pozivajući građane da putuju što više i to "Er Srbijom".

Tokom prijema izvučene su i dve povratne karte biznis i ekonomske klase.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво