Škundrić: Naftni i gasni sektor nosioci sveukupnog industrijskog razvoja

U Srbiji su naftni i gasni sektor najznačajniji sektori i okosnica su razvoja u svakom smislu, rekao je predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Petar Škundrić. Na otvaranju konferencije "Perspektive naftnog sektora u energetskom miksu budućnosti" Škundrić je istakao da se proizvodnja i potrošnja nafte u svetu poslednjih godina povećala 200 puta.

Petar Škundrić je rekao da je veoma važno da se raspoloživi prirodni energetski resursi odgovorno koriste, jer se tako stvaraju uslovi za održiv razvoj, kao i da od pronalaženja novih energetskih izvora zavisi celokupan napredak.

Na konferenciji "Perspektive naftnog sektora u energetskom miksu budućnosti", koja se održava u Beogradu i na kojoj učestvuje više od 200 stručnjaka iz oblasti energetike iz Srbije i sveta, Škundrić je istakao koliki je značaj energetskog sektora.

Dodao je da to najbolje pokazuje podatak da je trenutno potrošnja nafte po glavi stanovnika daleko iznad potrošnje hrane po stanovniku.

"To govori da treba pronaći optimalna rešenja vezana za potrošnju nafte i gasa kao najznačajnijih energenata koji veoma utiču na kvalitet života", rekao je Škundrić.

Predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS) je dodao i da Srbija ima veliku šansu da pokrene nove energetske projekte koje pored nacionalnog imaju i regionalni značaj i koji će u "ovo vreme turbulencija" energetskog sektora otvoriti mogućnost za značajne kapitalne investicije.

Neizvesnosti u naftnoj i gasnoj industriji 

Predsednik Svetskog naftnog saveta Jožef Tot istakao je da razvoj energetskog sektora mora da se posmatra na duži rok i dodao da u industriji nafte i gasa ima puno neizvesnosti prvenstveno oko kretanja cena tih energenata.

Tot je naglasio da se broj stanovnika stalno povećava, pa samim tim raste i potrošnja energenata po glavi stanovnika i obaveza svih onih koji imaju veze sa energetskim sektorom je da obezbede da energenti budu dostupni svima.

Dodao je i da pravilnim korišćenjem energenata, odnosno načinom upotrebe i skladištenjem goriva može da se smanji povećanje temperature vazduha za plus dva stepena, kao i da se smanji emisija ugljenika.

Predsednik Programskog komiteta Svetskog naftnog saveta Tor Fjaeran rekao je da svi nosioci industrija energetskog sektora moraju da sarađuju kako bi se u budućnosti lakše prevazišli svi problemi.

Dodao je i da se potražnja za konvencijalnim i nekonvencijalnim izvorima nafte i gasa u narednom periodu neće menjati, ali da se dešavaju promene kada je reč o cenama.

Predsednik Partnerstva za globalne resurse iz Velike Britanije i Bosforskog energetskog kluba Mehmet Ogutču naveo je da naftnu industriju u narednom periodu očekuju promene koje će se odraziti i na svetske privrede i zato one moraju da se priviknu i da promene način razmišljanja.

Ogutču je rekao da postoji još energetskih resursa koji nisu iskorišćeni navodeći da u Australiji postoje rezerve gasa koje se procenjuju na oko polovinu izvoza gasa iz Rusije u Evropu, a da su novi igrači na tržištu Iran i Irak.

Prema njegovim rečima i geopolitika igra važnu ulogu i njen uticaj nije zanemarljiv.

"Ukoliko se energetske kompanije ne prilagode uslovima i izazovima koji ih očekuju u narednom periodu, u narednih 10 godina , moraće da se zatvore", rekao je Ogutču.

Naveo je i da ugalj više nije "kralj" energenata, ali da je i dalje važan izvor i da se dosta koristi u Kini čak 80 odsto, ali i u Americi.

Zamenik generalnog direktora za strategiju i investicije "NIS Gasprom njeft" Srđan Bošnjaković rekao je da će poslovanje naftne industrije u narednom periodu biti obeleženo neizvesnošću kretanja cena sirove nafte na svetskom tržištu i da naftne industrije moraju da budu usmerene na definisanje strategija kojima će uvećati fleksibilnost i spremnost na izazove koji im se diktiraju.

Na konferenciji je najavljeno da će se sledeće godine u Istanbulu od devetog do 13. jula održati 22. Svetski naftni kongres na kome će se okupiti oko 6.000 učesnika iz više od 90 zemalja i na kojem bi trebalo da budu dati odgovori na stanje, buduća kretanja i strateška opredeljenja u gasno-naftnom sektoru u svetu.

NNKS je nacionalno telo Svetskog naftnog saveta čije je sedište u Londonu i osnovan je 3. marta 2011, a osnivači i članovi komiteta su Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu, Privredna komora Srbije, "Naftna industrija Srbije", JP "Transnafta", JP "Srbijagas", "Lukoil Srbija", Udruženje naftnih kompanija Srbije i Srpska naftno gasna asocijacija "Standardgas".

Svetski savet za naftu je jedina međunarodna organizacija koja predstavlja sve aspekte u naftnom sektoru.

Svetski savet za naftu čine nacionalni komiteti više od 60 zemalja članica UN, sa pet kontinenata, a koje proizvode više od 95 odsto svetske nafte i gasa. Osnovan je 1933. sa namerom da promoviše upravljanje svetskim izvorima nafte za dobrobit čovečanstva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије