Proizvodnja u "Fijatu" pod ručnom

Od 3.200 zaposlenih u kragujevačkom "Fijatu", krajem leta bi više od hiljadu moglo da ostane bez posla. Uprava fabrike ponavlja da ukida jednu smenu zbog dešavanja na tržištu, radnicima nudi dobrovoljni odlazak uz otpremnine i ponavlja da će očuvati kontinuitet proizvodnje. Zaposleni računaju na intervenciju države, koja bi omogućila proizvodnju novog modela i sprečila otkaze.

"Fijat" radnicima nudi da dobrovoljno napuste posao uz otpremnine, a oni se i posle današnjih višesatnih pregovora sindikata i uprave nadaju da otkaze mogu da izbegnu.

"Nismo našli zajednički jezik pa i dalje smatramo da treba da se uključi Vlada da zaštiti broj radnika, nisu to samo radnici iz 'Fijata', već i iz drugih kompanija – 'Džonson', 'Krajsler'. Povratkom na dve smene, oko 1.500 ljudi bi ostalo bez posla", kaže Zoran Marković iz kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija".

Od otkaza u "Fijatu" izgubili bi svi Kragujevčani – kaže njihov gradonačelnik, samo po osnovu poreza na zarade bilo bi mesečno 10 do 15 miliona dinara manje za gradsku kasu.

"Nažalost, tako nešto smo i očekivali. U poslednje dve godine se govori o tome i zaposleni u 'Fijatu' najbolje znaju koliko su pauza pravili u poslovanju, kada je isključivana po jedna smena, kada su bili i po tri, četiri i pet dana na nekakvoj vrsti prinudnog odmora zato što nije bilo dovoljno posla, zapravo nije bilo dovoljno prodaje", kaže gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

U Nemanjinoj kažu da ih "Fijat" nije obavestio o smanjenju smena i broja zaposlenih.

"Saznanja o razgovoru čelnika kompanije i sindikata dobijena su samo putem medija, i Ministarstvo privrede čeka zvaničan dopis poslovodstva sa detaljnim obrazloženjem problema sa kojim se susreće kragujevačka fabrika. Ministarstvo će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti i zakona, kako bi se eventualni problemi otklonili i fabrika nastavila da radi punim kapacitetom", saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Šta stoji iza odluke, od "Fijata" ni danas nismo saznali. Ponavljaju da automobilsko tržište u Evropi beleži blagi rast, da je tražnja za kragujevačkim modelom 500L stabilna, ali da oni, u skladu sa zahtevima tržišta, prebacuju proizvodnju iz tri u dve smene i rade na dobrovoljnim odlascima radnika.

"Prodaja automobila je u Evropi porasla za osam odsto, 'Fijat grupa' ima rast od 16 odsto u odnosu na prvih pet meseci prošle godine, tako da argument pada tražnje za ukidanje smene i otpuštanje nije jasan. Ja bih rekao da razlog leži u strategijskim elementima same kompanije, o eventualnoj predimenzioniranosti fabrike i uvođenju novog modela umesto 500L", smatra profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Lončar.

"To nikako ne može biti zato što Srbija nema uslove, ili nije pogodno tle za investicije, ili je bilo kakav problem sa naše strane. Ja bih rekla, ali videćemo narednih dana, da je to pitanje samog funkcionisanja 'Fijata' ili finansijskih problem ako ih mogu imati. Što se tiče naše strane, mi smo poštovali dogovore i rokove", kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ugovor sa "Fijatom" potpisan je pre osam godina, a mnogi detalji i dalje su zatamnjeni. U zajedničkom društvu država ima 33 odsto vlasništva, dala je subvencije po radnom mestu, garancije za kredit, nižu cenu energenata, poreske olakšice. "Fijat" je najavio da će uložiti 700 miliona evra i zaposliti gotovo pet hiljada ljudi.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво