Šta jadarit može da donese Loznici i okolini?

"Rio Sava", ćerka-kompanija svetskog rudarskog giganta "Rio Tinto", u završnoj je fazi projekta istraživanja novog minerala jadarita u okolini Loznice. Trenutno rade tehničku, ekonomsku, ekološku i društvenu opravdanost projekta, a investitor je obavezan da do kraja 2017. Vladi dostavi potvrdu o rezervama. Od tog posla u lozničkom kraju imaju velika očekivanja.

"Rio Tinto" u selima Jadra – Brezjak, Slatina, Stupnica i Nedeljice – redak mineral istražuje već 12 godina. Otvoreno je stotinak bušotina. Meštani su zadovoljni jer kompanija unapred plaća zakup zemljišta, a po zatvaranju bušotina rekultiviše njive, tako da se, kažu, ne vidi gde se radilo.

"Od ovog do sada selo ima koristi jer su oni dosta učestvovali u poboljšanju infrastrukture. Puteve su popravljali, sada su svi putevi dobri, donirali su nešto i mesnoj zajednici. Mi se nadamo da će se otvoriti rudnik, jer nema posla", kaže Dragan Tomić, predsednik mesne zajednice Brezjak, Slatina, Gornje Nedeljice.

"Ovo je poprilično siromašna regija. Već se ušlo u velike vode da bi to stalo, tako da će to mnogo značiti za zaposlenje mladih ljudi, sada ih je trenutno puno bez posla", kaže Milenko Gligorić iz Loznice.

"Rio Tinto" periodično angažuje i do 150 ljudi. Računaju da bi otvaranje rudnika otvorilo do hiljadu radnih mesta.

"To znači nova radna mesta, to znači povlačenje pratećih aktivnosti koje bi bile u tesnoj vezi sa vađenjem rude. Siguran sam da bi to i u procesu obrazovanja donelo i jedan novi oblik obrazovnih profila za ovakve aktivnosti", kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Britansko-australijska kompanija do sada je uložila 70 miliona dolara u Srbiju. Do kraja iduće godine investiraće još 20 miliona dolara.

Oko projekta Jadar "Rio Tinto" je u stalnoj sa komunikaciji sa predstavnicima grada Loznice, a svaka tri meseca svetski rudarski gigant organizuje i prezentacije gde lokalno stanovništvo može i direktno da razgovara sa investitorom.

Srbija je i dalje jedino nalazište na svetu novog minerala – jadarita. Procenjuje se da ono može da pokrije 10 odsto svetskih potreba za litijumom i borom, koji imaju široku primenu u elektro i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 14. jun 2016, 14:37)
anonymous [neregistrovani]

laz

jedno rudarsko preradjivacko postrojenje, donese jos 5-10 finalnih proizvodnji.Kinezi Japanci i Brazil bi sigurno doneli fabrike za proizvodnju svemirskih komponeti i baterija u Loznicu.A onda elektro automobili, buducnost sveta itd, samo je masta limit proizvodnje.Svaka banka bi dala kredit i ucestvovala u vlasnistvu.Ne daje se Bor i ostali minerali iz Srbije.To niko ne radi.

(utorak, 14. jun 2016, 02:31)
Bg [neregistrovani]

Boze pametiiii

Velika britanija?? I ceo zapad nikad nam prijatelji nisu bili.
O..oooni dolaze i daju pare? I nama lepo a?
Razumete li iole ekonomiju?
Zamislite ovo;
Ja imam stampac samo
a ti hleb proizvodis,svo voce,svo povrce uzgajas,imas masine za rad i radis.
Onda ja dodjem, odstampam x evra,dam tebi i sve to kupim. Ti zadovoljan ja jos vise.
Ti crkao od posla,
Ja se smejem i jedem to sta si ti uzgajao cele godine.
Sirok pojam je ekonomija za opisati u par reci...

(ponedeljak, 13. jun 2016, 21:57)
anonymous [neregistrovani]

malo logike...

Sta da ispari,da prenose zemlju...e ljudi naravno da ima samo koristi, Srbija nema novca za istrazivanja,Rio Tinto je najveca rudarska kopanija u svetu i sve placa na vreme...dao Bog da otvote rudnik.

(ponedeljak, 13. jun 2016, 21:13)
anonymous [neregistrovani]

ako nađu

ako pronađu dovoljno te rude,,kupice buduci rudnik po ceni poljoprivrednog zemljista,,a nasa radna snaga ce za 200-300e mjesecno danonocno kopati milijarde za strance...eto tako je to danas,"ali brate 300e u džep!"

(ponedeljak, 13. jun 2016, 20:49)
bata [neregistrovani]

doneće...

doneće "možda" nešto malo radnih mesta, a ispariće miloni i milijarde iz srbije.