Ugovor o zajmu sa EIB za podršku malim i srednjim preduzećima

Srbija i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su Ugovor o zajmu za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća vrednosti 150 miliona evra, izjavio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

Dušan Vujović je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je to druga kreditna linija, a u okviru paketa od 500 miliona evra koji je Srbiji odobrilla EIB u julu 2013. godine.

"Ova kreditna linija namenjena je razvoju malih i srednjih preduzeća koji trebaju da budu glavni izvor rasta i zaposlenosti. Razvoj malih i srednjih preduzeća je presudan korak i baza za nova radna mesta, produžetak rasta društvenog proizvoda i približavanje Srbije Evropi", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, Srbiji u narednom periodu treba proces investiranja da bi se smanjila nezaposlenost, a to je i osnova za trajni rast i produktivnost i približavanje Srbije EU po dohotku i standardu.

Dodao je i da je ova kreditna linija još jedna u nizu aktivnosti Evropske banke i da je Srbija koristi 1,8 milijardi evra kredita.

Ugovor o zajmu između Srbije i EIB za razvoj malih i srednjih preduzeća danas u Beogradu potpisali su ministar finasija Srbije Dušan Vujović, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Trabaković i potpresednik EIB-a Dario Skanapieko.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija Srbije, sredstva iz tog ugovora biće plasirana posredstvom poslovnih banaka pod veoma povoljnim uslovima i omogućiće kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, kao i finasiranje prioritetnih projekata u oblasti ekonomije znanja, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva i obrazovanja.

Rok dospeća kredita je 12 godina uključujući i četiri godine počeka za projekte koji sprovode mala i srednja preduzeća, odnosno 15 godina uključujući i pet godina od počeka za prioritetne projekte koje sprovode krajnji korisnici svih veličina.

U Ministarstvu finansija naglašavaju da novinu ove kreditne linije predstavlja inicijativa "Poslovi za mlade Zapadnog Balkana", kojom EIB želi da dodatno podrži mala i srednja preduzeća koji dodatno promovišu zapošljavanje mlađe populacije. Deo te kreditne linije je maksimalno 75 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво