Razgovori sa MMF-om, koje teme su na stolu

Misija Međunarodnog monetarnog fonda počela je tehničke razgovore povodom završetka četvrte revizije aranžmana, započete pre izbora. Zvanični razgovori sa Vladom počinju u ponedeljak, a glavne teme su stanje državnih finansija i reforme javnog sektora, javnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju.

Šef Misije Džejms Ruf kaže za NIN da reforme kasne, posebno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, zbog čega nema prostora da se povećaju plate i penzije – ni ove, niti naredne godine. Razgovori neće biti laki, kažu upućeni. Očekuju pozitivnu ocenu, ali i zahtev da se reforme ubrzaju.

Pred razgovore sa MMF-om premijer se požalio da zbog njih loše spava, ali se i pohvalio da je stanje u državnoj kasi bolje nego što je planirano, da je deficit sedam puta niži, rast privrede brži, a prihodi od akciza i poreza veći.

"Fiskalni rezultati jesu bolji od plana, ali tek nešto bolji od plana, a to nikako ne ostavlja prostor za povećanje plata i penzija. Tim pre što se planirani efekti racionalizacije neće ostvariti", kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Još nije ispunjen dogovor za prošlu godinu o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi za 14.500, a u naredne dve nedelje s Fondom bi trebalo da se utvrdi za koliko je potrebno smanjiti broj zaposlenih do kraja ove godine.

"Mislim da će Vlada pokušati to da smanji pravdajući se drugim rezultatima, ali ostaje otvoreno pitanje šta će se dešavati dalje. Ovo su veoma teški razgovori, praktično se sada lomi reforma u Srbiji, da li će se završiti ili ponovo ostaviti za neko vreme", kaže bivši predstavnik Srbije u MMF-u Srboljub Antić.

Pavle Petrović dodaje da fiskalna konsolidacija i ozdravljenje javnih finansija u osnovi stoji ili pada u zavisnosti od toga hoće li biti uspešno restrukturiranje javnih preduzeća.

"Da prestanu da prave gubitke. I da li ćemo raskrstiti s preduzećima koja nisu održiva, s velikim preduzećima u restrukturiranju", ističe Petrović.

"Ja mislim da je ostvarena promena, uvedena su pravila koja važe za sva preduzeća. To je nepovratno, nema više posebnog tretmana, bila su dve i po decenije izuzeta od pravila koja su važila za celu privredu. Sada su uvedena u proces koji će se za pola godine ili godinu završiti najčešće stečajem, a za neka preduzeća uspešnom privatizacijom", kaže ekonomista Milojko Arsić.

Na to što reforme kasne šef misije MMF-a bira da gleda kao na polupunu a ne polupraznu čašu. Kaže, rast privrede je ubrzan i povećaće Srbiji prognozu za ovu godinu. Veruje da će u narednih godinu dana biti dostignut i ključni cilj – zaustavljanje rasta javnog duga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво