"Fijat" ukida subvencije za reciklažu automobila

Za manje od mesec dana kupci "Fijatovih" automobila neće više dobijati subvencije za reciklažu svojih polovnih vozila. Srbija će tada postati jedina zemlja u regionu u kojoj neće biti ekoloških subvencija za reciklažu automobila.

Prilikom prodaje automobila u Evropi, ekologija ima sve važniju ulogu. Donacije koje daju države EU za kupovinu električnih ili hibridnih vozila kreću se od četiri do 35 hiljada evra.

Onaj ko želi da svoje staro vozilo bezbedno uništi i kupi novo, takođe uživa donacije od dva do pet hiljada evra. Kod nas jedina ekološka subvencija biće ukinuta krajem meseca, tako da svi koji žele da recikliraju svoje vozilo i kupe "fijat" mogu to da urade za još mesec dana.

Velika ekološka akcija koju dotira "Fijat", kao najveći domaći proizvođač, biće okončana prvog jula ove godine. Nekoliko stotina automobila prodato je na ovaj način sa popustom koji se kreće i do 2.500 evra.

Ova akcija reciklaže starih automobila traje skoro čitavu godinu, a sve donacije iz para poreskih obeznika obezedio je "Fijat", da bi podstakao kupovinu tog brenda na našem tržištu.

"Hteo bih da još jednom pozovem sve koji imaju stare automobile da do kraja meseca iskoriste i zaključe predugovor za kupovinu automobila uz popust od 2.500 evra. Ovo je poslednji poziv, i da bi se ostvario popust potrebno je bar zaključiti predugovor do ovog datuma", kaže Umberto Janućeli, komercijalni direktor FCA Srbija.

U udruženju uvoznika kažu da sredstva za podsticaj ne treba uzimati od poreskih obevznika ili kupaca novih i ekoloških čistih automobila, već treba oporezovati uvoz polovnih, ekoloških neprihvatljivih vozila. Za njih se sada, iako se uvoze na stotine hiljada godišnje, ne plaća nikakva ekolška taksa.

U našem susedstvu Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji subvencije obilato koriste prodavci. U fabrici "Suzuki" u Estergomu u Mađarskoj, predstavili su nam novi poluhbridni model "balena" koji u Hrvatskoj ima četiri hiljade evra, u Rumuniji dve plus četiri, a u Nemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji oko 4.000 evra držvanih subvencija. Negde je moguće dobiti i popust na reciklažu automobila tako da subvencije mogu ići i od šest do osam hiljada evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво