EPS pod lupom MMF-a, reorganizacija i štednja

Nastavak reformi javnih preduzeća jedan je od prioriteta buduće vlade, a pod lupom MMF-a je posebno Elektroprivreda Srbije. Pre tri godine formirano "EPS Snabdevanje", koje trguje strujom, od danas je pripojeno EPS-u. Iz EPS-a poručuju da novom organizacijom unapređuju kvalitet snabdevanja strujom i da je to značajan deo planirane reorganizacije preduzeća.

Od juna 2016. u okviru EPS-a posluju dva preduzeća: prvo je EPS, u kome je proizvodnja i trgovina strujom i ugljem i centrala. A drugo, "EPS Distribucija", koje objedinjuje sve elektrodistribucije u zemlji. To je važan korak planirane reorganizacije u okviru koje EPS do kraja godine treba da smanji broj zaposlenih za 1.000.

Milorad Grčić, v. d. generalnog direktora EPS-a, kaže da je EPS već smanjio broj radnika za 115. "Poštovaćemo sve što je u skladu sa odlukama Vlade i dogovora Vlade i MMF-a", ističe Grčić.

Stručnjaci ocenjuju da je EPS-u neophodna finansijska stabilnost, zato promene moraju biti brze.

"Nema nepoznanica šta treba da se radi, to se zna. Programi postoje u bitnim crtama. On mora da bude znatno efikasniji, tu ima jako puno ljudi u administraciji za kojima sigurno nema potrebe", kaže Mijat Lakićević iz Novog magazina.

U Elektroprivredi tvrde da su pokrenute sveobuhvatne mere štednje, u okviru kojih prodaju 1.000 automobila.

"Mi smo priču o prodaji 1.000 automobila već zavrteli i prvih 99 je već u proceduri. Smanjićemo u značajnoj meri broj skupocenih i luksuznih automobila. Nameravamo da uniformišemo ceo vozni park", kaže Grčić.

Iako Srbija ima najnižu cenu struje u Evropi, u EPS-u uveravaju da, zahvaljujući uštedama u planu poslovanja za ovu godinu, nisu predvideli poskupljenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара