"Saradnja sa Evroazijskom unijom neće smetati EU"

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže za RTS da pregovori o jedinstvenom trgovinskom režimu između Evroazijske unije i Srbije neće ometati ranije trgovinske dogovore koje Srbija ima sa Evropskom unijom.

Srećko Đukić je, u intervjuu za RTS, rekao da se radi o jednoj vrsti harmonizacije i adaptacije postojećih sporazuma, imajući u vidu da su te zemlje poprilično udaljene od Srbije i da su ta tržišta relativno skromna.

"Mislim da nema posebnog osnova da se nešto posebno očekuje u smislu proširenja tržišta", rekao je Đukić.

Ističe da pregovori sa Evroazijskom unijom ne bi trebalo da ometaju brojne trgovinske sporazume koje Srbija ima sa Evropskom unijom, jer je, dodaje, ovo samo produžetak onoga što je Srbija već imala.

"Stvar je suštinski tehničke prirode, nije stvar kako se prvobitno mislilo o unifikaciji trgovinskih režima i politika, jer smo mi smo to već uradili sa Evropskom unijom", kaže Đukić.

Na pitanje da li se mudrom politikom može izvesti trgovinska politika sa obe strane, Đukić je rekao da je to izvodljivo sve dok ne smeta jednoj od njih.

"Čim to počne da smeta kao u slučaju Ukrajine, tu se moraju preduzimati neke druge mere. Za sada se Srbija kreće u zoni slobodne trgovine sa Evroazijskom unijom", rekao je bivši ambasador u Belorusiji.

Podsetio je da smo mi nekada bili veliki izvoznici na tržištima Evroazijske unije, a da smo danas "minorni na svakom od tih tržišta".

"Na beloruskom, pogotovo ruskom i kazahstanskom koje je za naše uslove dovoljno daleko. I nama treba puno robe da bismo uopšte mogli da budemo zabeleženi, prisutni na tim tržištima. Ako mi uspemo sa tim 'Fijatom' da se probijemo na tržište, onda moramo računati na reciprocitet, jer to i podrazumeva zona slobodne trgovine", rekao je Srećko Đukić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво