Martinović: Sajmovi aktivna mera politike zapošljavanja

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović ocenio je da Sajmovi zapošljavanja imaju svoj efekat i da je zahvaljujući direktnom učešću na njima prošle godine posao našlo 12.000 ljudi.

Martinović je, na otvaranju Sajma zapošljavanja u Jagodini, rekao da su sajmovi samo jedna od aktivnih mera politike zapošljavanja koju sprovodi Nacionalna služba zapošljavanja.

"Oni zaista imaju svoj efekat imajući u vidu da je u prošloj godini zahvaljujući direktnom učešću na sajmovima posao našlo preko 12.000 ljudi, a blizu 2.000 poslodavaca je učestovalo na sajmovima i to je ono što pokazuje dobru saradnju između Nacionalne službe za zapošljavanje i poslodavaca", istakao je Martinović.

Ocenio je da "postoji značajan broj radnih mesta za koje poslodavci ne mogu da nađu odgovarajuće kadrove".

Zbog toga poslodavcima upravo preko naših programa su na rasplaganju prekvalifikacije, obuka i stručne prakse nezaposlenih licima, dodao je Martinović.

Istakao je da je Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine planira da održi preko 60 sajmova zapošljavanja.

"Već su održana 34 i na tim sajmovima je prezentovano preko 7.000 slobodnih radnih mesta. Ja verujem da ćemo imati značajne efekte koji su se manifestovali i u 2015. godini kada je u pitanju ova mera zapošljavanja", naglasio je Martinović.

Podsetio je da je u Jagodini na evidenciji filijale Nacionalne službe zapošljavanja preko 10.000 nezaposlenih.

"Iz državnog budžeta za programe mera aktivne politike zapošljavanja opredeljeno je preko tri milijarde dinara, a u okviru toga je i 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Evropska unija je opredelili 6,5 milona evra za pomoć zapošljavanju oko 5.000 lica", ukazao je Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

U toku je program zapošljavanja pripravnika, a oformljeni su i Klubovi za traženja posla i Centri za informisanje i profesionalno savetovanje po Srbiji, u kojima će nezaposleni moći da dobiju kvalitetne savete i informacije, zaključio je Martinović.

Na sajmu u Jagodini 27 poslodavaca prijavilo je 230 slobodnih radnih mesta. Najviše Fabrika za proizvodnju autombilskih sedišta italijanske kompanije "Aunde", koja traži "70 šivača i pet smenovođa", a Fabrika elektronskih mašina i opreme "Feman" 24 radnika raznih struka i nivoa obrazovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво