Srbija na "Novom putu svile"

Uoči posete kineskog predsednika Srbiji, od koje se očekuje više poslovnih dogovora o kineskim ulaganjima u konkretne projekte, i iz Evrope stižu dobre vesti. Evropska banka za obnovu i razvoj odlučila je da razvoj balkanskih firmi pomogne sa milijardu evra povoljnih kredita. Cilj je, kažu, da ojačaju preduzeća kako bi potom mogla da dobijaju poslove podizvođača na najavljenim kineskim investicijama u regionu. Najviše novca namenjeno je preduzećima u Srbiji.

Projekat "Novi put svile" predviđa da se narednih decenija 11 milijardi evra uloži u auto-puteve, brze železnice i luke i da se uspostavi bolja veza Kine i Evropske unije.

Da bi u tom poslu deo dobila i lokalna preduzeća na Balkanu, EBRD je odlučio da u region plasira milijardu evra kroz povoljne dugoročne kredite privredi, vredne i do 15 miliona evra.

Ignasio Žakoto iz Inteze Sanpaolo iz Italije kaže da žele da daju šansu malim i srednjim preduzećima da učestvuju u kineskim investicijama da bi i domaća privreda imala koristi.

"Izračunali smo da bi 50 odsto poslova mogli da urade domaći izvođači i hoćemo da ih podržimo kako bi dobili ugovore", rekao je Žakoto.

Detalji se još ne znaju osim da će sredstva biti plasirana preko međunarodne bankarske grupacije Inteza Sanpaolo.

"Mala i srednja preduzeća će moći da kupuju opremu da idu u infrastrukturna sredstva, zavisi od delatnosti – ročnost od 10 do 15 godina, što će biti definisano za koju vrstu projekta će biti 15 godina. Biće prilike za mala i srednja preduzeća koja već jesu u našoj zemlji tema, kojima treba pomoći kroz ovaj program, to će biti pojačano", rekla je Draginja Đurić iz Banke Inteza.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić rekao je da će se svako truditi da najveći deo tih para "otme".

"Mi ćemo sada raditi što više da što veći broj kineskih kompanija dođe, kupe, naprave strateška partnerstva, s druge strane potrebna su nam kreditna sredstva i zato su nam važne kreditne linije iz EU i drugih delova sveta koji mogu da nam ponude jeftine kredite da napravimo dobru konkurenciju pre svega na međunarodnom tržištu", smatra Sertić.

U poslednje vreme sve je više kineskih investicija u Evropi, a i Evropa spušta brane i zato, kažu upućeni, najavljeni kredit EBRD-a nije rezultat rivalstva i borbe za dominaciju na tržištu.

"Mislim da nije pitanje ko može više novca da stavi na sto, već korišćenje poslovne prilike. Kineska privreda je već broj jedan u svetu i ne možete da ne sarađujete s njima", kaže Žakoto.

Prema njegovim rečima, ideja "Novog puta svile" je ambiciozni projekat koji će uticati na celu Evropu i koji će omogućiti i da evropska roba brže stiže na njihovo tržište.

Veliki priliv stranih ulaganja na Balkanu uticaće na privredni rast država, a posebno će dobro doći malim i srednjim preduzećima koja čine 99 odsto ekonomija regiona i zapošljavaju 60 odsto radne snage.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво