Cena nafte u porastu, kakve su računice kompanija u Srbiji

Posle dramatičnog pada koji je trajao godinu i po svetsko naftno tržište se oporavlja, jer cena sirove nafte raste treći mesec zaredom. Zalihe su pale usled ograničenja proizvodnje u Kanadi zbog požara i nemira u Nigeriji. Zemlje izvoznice nafte, uoči ovonedeljnog sastanka OPEK-a, ocenjuju da im za stabilnost treba minimalna cena od 65 dolara za barel.

Početkom februara ove godine cena sirove nafte zabeležila je istorijski minimum - barel je koštao između 27 i 28 dolara, ali već krajem februara desio se obrt - cene su počele ponovo da rastu. Protekle sedmice barel se na svetskim berzama već prodavao za oko 50 dolara. Prognoze ukazuju na dalji rast.

Glavni ekomnomista "Goldman Saksa" Džeremi Betstoun Ker kaže da mnogi analitičari veruju da se svetski trgovci naftom bore da rezultat dobijen u kratkom roku, cenu iznad 50 dolara, mogu održati i na srednji i dugi rok.

"Naravno, oni za to očekuju i dodatni pritisak od velikih proizvođača nafte", kaže glavni ekomnomista "Goldman Saksa".

Zbog rasta cene sirove nafte u protekla tri meseca poskupeli su i derivati na pumpama u Srbiji u proseku za pet dinara.

Po ceni benzina, Srbija je među najjeftnijim u regionu, po dizelu je među najskupljim, a sa cenama autogasa - TNG je u sredini. Kakve su dalje računice stranih i domaćih naftnih kompanija na srpskom tržištu?

Predsednik nadzornog odbora a. d. "Nafta" Boban Atanacković kaže da za sada nema razloga za povećanje cena.

"Jedino bi moglo doći do povećanja ukoliko bi se ovaj trend koji je bio ovih dana zadržao i ako bi se dalje povećavala umesto da se smanjuje", kaže Atanacković.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović objašnjava da je cene u Srbiji nemoguće predvideti zbog zavisnosti od međunarodnog tržišta i berzanskih cena.

"Na srpskom tržištu postoji ozbiljna tržišna konkurecija, tako da svako od aktera na tržištu ima mogućnosti da dođe do niže cene u inputu i samim tim ponudi niže cene goriva. Teško je predvideti, jednostavno nemoguće predvideti, jer su to stvari koje ne zavise od nas na domaćem tržištu", kaže Mićović.

Nafne kompanije u Srbiji cene pravdaju većim akcizama.

Međutim, za mnoge to nije opravdanje, jer činjenica da neke druge zemlje iz okruženja, kao što su Mađarska, Hrvatska i Austrija imaju veći PDV, tako da prostora za jeftinije derivate sigurno ima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара