Konsultacijama Evropske banke do veće zaposlenosti

Prethodne tri godine 240 malih i srednjih preduzeća u Srbiji dobilo je od Evropske banke za obnovu i razvoj konsultantsku pomoć vrednu tri i po miliona evra. Pomoć domaćih i stranih stručnjaka povećala je za oko 50 odsto zaposlenost, produktivnost i izvozne poslove tih kompanija.

Do sada je procenjen rad trećine firmi iz Projekta i ustanovljeno je da su povećale obrt u prodaji 60 odsto. Privrednici već beleže rezultate.

Vlasnik fabrike opruga i proizvoda od žice "Binmetala" Vladan Čvrkić rekao je da je su po preporuci klijenata uveli su Koalito Austrijski sertifikat.

"Mi smo uveli prošle godine i zahvaljujući tome proširili smo tržište čak i za zemlje Skandinavije", kaže Čvrkić.

Fuad Ugljanin iz fabrike džinsa "Džoin" rekao je da već u prvoj godini imaju povećane zahteve tržišta, što se odražava na proizvodne kapacitete koji su uvećani u ovom trenutku možda i preko 20 odsto.

U prethodne tri faze projekta Evropska unija je uložila osam miliona evra, jer smatraju da je jačanje privatnog sektora, jedan od ključnih elemenata reforme privrede. Projekat je jedinstven po tome što su strani eksperti došli u preduzeća i na licu mesta pomagali, a mnoge firme su počele da izvoze na strana tržišta.

"Kompanije koje učestvuju u ovom projektu znatno lakše dobijaju kredite od komercijalnih banaka i to im pomaže da unaprede poslovanje, nabave novu opremu i da prošire tržište", rekao je Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Prošle godine, privreda Srbije, bila je u plusu 143,8 milijardi dinara. U 2015. višestruko su smanjeni i troškovi 37 javnih preduzeća.

"Sa 67 milijardi smo za godinu dana došli do bilansnog minusa od tri. Kompletni rezultati će biti objavljeni kada APR u julu mesecu bude imala kompletirane bilanse, ovo su preliminarni rezultati na osnovu onoga što smo dobili iz preduzeća, ali to ohrabruje", naveo je Ministar privrede Željko Sertić.

Najavljujući nastavak strukturnih reformi, podseća da se mora promeniti ponašanje u lokalnim samoupravama, gde zaposleni najčešće ne znaju ili nisu zainteresovani za posao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво