Čadež: Sistemski uvesti pravo dualno obrazovanje

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da se poslednjih godinu dana u kontinuitetu radi na izmenama i dopunama zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se sistemski uvede pravo dualno obrazovanje.

Čadež je za RTS rekao da dualno obrazovanje, kako sama reč kaže, znači vrlo jednostavnu stvar, a to je da je za jedan deo obrazovanja - opšte predmete, pedagoški deo, odgovorno Ministarstvo prosvete i država, a za suštinu stručnog obrazovanja - izradu programa i obuci nastavnika, mentora, u preduzećima, privreda.

Navodeći da ne možemo odjednom da uvedemo 180 profila ukoliko nema potrebe za njima, Čadež je istakao da je određen skener prvih profila koji nedostaju.

Tako se, prema njegovim rečima, od septembra kreće sa profilima sluzbenika u banci, osiguranju, logističara i špeditera...

''Važno je da na jednom mestu, u okviru PKS-a u ovom slučaju, možemo zajedno sa preduzećima koje se članice da vidimo koji su to profili potrebni i da se urade stručni programi za učenike i obuče mentori u preduzećima'', obijasnio je Čadež.

On je naveo da je u poslednjih godinu dana cela inicijativa o sistemskom uvođenju dualnog obrazovanje u srednje stručne škole potekla od privrede.

Predsednik PKS-a kaže da su kompanije prepoznale koji su problemi, kao i da je najveći u tome što u srednjim stručnim školama ne postoji sistemsko uvedeno rešenje kako ta deca zaista uče određeni obrazovni profil.

Prema njegovim rečima, 75 odsto dece, završenih osnovaca, upiše srednje stručne škole, ali najviše iz jednog prostog razloga, a to je da na neki način dođe opet do fakulteta a ne da se zaista školuje za struku koju je i odabrao.

''Vidimo da postoje različite škole koje imaju dodira sa kompanijama, ali to su sve inicijative nastavnika u tim školama, pojedinačne inicijative kompanja'', rekao je Čadež dodajući da ima i piilot projekata koji su se pokazali kao dobri.

Istakao je da je najviše pilot projekata bilo u tehničkim srednjim škola i to u saradnji sa domaćim, ali i stranim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво