U toku analiza spremnosti za IPARD programe

Delegacija revizora Evropske komisije boravi u Beogradu gde proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD programa u Srbiji.

Ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u najkraćem roku biće raspisan konkurs za akreditovane mere i novac će biti na raspolaganju poljoprivrednicima, pod uslovima koji će striktno biti propisani, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ukoliko struktura nadležna za sprovođenje IPARD programa dobije akreditaciju, na raspolaganju će biti 175 miliona evra, ističu u ministarstvu.

U toku posete, od 23. maja do 1. juna, revizija Evropske komisije proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD-a u Srbiji, fokusirajući se kako na postojanje adekvatnog pravnog osnova, tako i na tehničke uslove, ali i spremnost administracije za proces koji predstoji.

Kako navode u ministarstvu, Uprava za agrarna plaćanja je učinila sve što je u njenoj moći kako bi se za ovaj proces što adekvatnije pripremila.

Budžet opredeljen za finansiranje je sedmogodišnji i trenutno obuhvata period od 2014-2020. godine.

Suma ukupnog budžeta za finansiranje poljoprivrede u sedmogodišnjem periodu u okviru IPARD programa je 229.970.588 evra od čega 175.000.000 evra doprinos EU koji će naša država dobiti dok je iznos od 54.970.588 evra iznos nacionalnog doprinosa.

U pitanju nisu krediti već bespovratna pomoć.

Realizacijom IPARD programa, otvara se prostor za veća ulaganja u poljoprivredu, s obzirom na to da prema toj šemi država dobija između 75 odsto i 90 odsto sredstava iz sredstava EU za programe koje trenutno finansira sa 100 odsto iz budžetskih sredstava, kažu u ministarstvu.

Navode i da će, ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u najkraćem roku biti raspisan konkurs za akreditovane mere, te će novac biti stavljen na raspolaganje poljoprivrednicima, pod uslovima koji će striktno biti propisani pravilnicima za mere i vodičima za korisnike.

Inače, Evropska komisija je nedavno zaustavila isplatu poljoprivrednih podsticaja za Hrvatsku u iznosu od 165 miliona evra zbog korupcija, preneli su hrvatski mediji.

U nalazu revizije, kako je preneto, navodi se da je inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili finansijsku podršku.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu da je važno učiti se na iskustvima suseda kroz saradnju sa njihovim institucijama, razmenu eksperata, zajednicke radionice.

"Svakako će svako njihovo iskustvo nama značiti smernicu, putokaz kako da povećamo apsorpciju, a smanjimo eventualne povraćaje novca", navode u Ministarstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво