NBS: EK pohvalila rešavanje problematičnih kredita

Evropska komisija je tokom današnjeg ministarskog dijaloga pohvalila napore Narodne banke Srbije i Vlade Srbije na rešavanju pitanja problematičnih kredita, saopštila je NBS.

Pohvaljeno je i sprovođenje akcionog plana NBS na tom polju, "zbog čega će sprovođenje ovakvog procesa biti sastavni deo preporuka za ostale zemlje EU kandidate, izuzev Albanije koja je takođe učinila značajne korake na istom polju".

EK je konstatovala i da bi "monetarna politika mogla da ostane ekspanzivna jer su inflaciona očekivanja usidrena i očekuje se nastavak povoljnih trendova u fiskalnoj konsolidaciji", dodaje se u saopštenju.

NBS je navela da je na temu stabilnosti finansijskog sistema preporuka EK da se obrati posebna pažnja na manje banke koje nisu bile obuhvaćene Posebnim dijagnostičkim ispitivanjima (PDI) tokom perioda mart 2015 - januar 2016, "što ne znači i obavezu sprovođenja istog ispitivanja i u tim bankama".

Poenta preporuke jeste da je zahvaljujući PDI u 14 banaka sa sigurnošću potvrđena adekvatna kapitalizovanost i otpornost na sve rizike, zbog čega fokus supervizije treba u značajnijoj meri usmeriti na druge delove bankarskog sistema, dodala je NBS.

Ključni razlog zbog koga ta ispitivanja nisu sprovedena i kod manjih banaka je činjenica da njihovo poslovanje ničim ne može uticati na stabilnost bankarskog sistema, što je i potvrđeno rezultatima stres testova bankarskog sistema koje NBS redovno sprovodi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се