Saradnja Srbije i UAE na unapređenju položaja žena u poslovnom svetu

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović otvorila je u Beogradu poslovni forum Srbija-Ujedini Arapski Emirati, u okviru prve posete Srbiji predstavnica Saveta poslovnih žena iz Dubaija i poručila da je to novo poglavlje u saradnji dve zemlje u mnogim oblastima. Raža el Gurg, po Forbsovoj listi jedna od najuticajnijih žena na Bliskom istoku, kaže da će preduzetnice ojačati privrednu saradnju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mihajlovićeva je u Palati Srbija rekla da saradnja može da bude unapređena posebno u oblasti zdravstva, obrazovanja, turizma, banjskih lečilišta, poljoprivrede, infrastrukture.

Zorana Mihajlović rekla je da Srbiju zovu raskrsnicom Istoka i Zapada, što nam je ranije pravilo probleme, dok sada ta pozicija može da podstakne saradnju i bude pogodno tlo za investiranje i prijateljske odnose.

Ona je naglasila da premijer Aleksandar Vučić i šeik Muhamed bin Zajed imaju veoma dobre odnose, kao i da Srbija ne može da zaboravi na pomoć Emirata koju smo dobili tokom poplava.

"Zajedno gradimo jedan od najvećih infrasturkturnih projekata na ovim prostorima 'Beograd na vodi', a verujemo da još puno naših kompanija može da radi zajedno na projektima sa Emiratima. Nadam se da je ovo samo početak budućeg uspešnog rada", rekla je Mihajlovićeva, koja je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Emirati imaju tehnologiju i savremeni koncept poslovanja, dodala je Mihajlovićeva i izrazila očekivanje da će saradnja sa tom zemljom doprineti podizanju privrednog rasta Srbije.

"Ovo je možda korak ka otvaranju novih postrojenja i fabrika zajedno sa gošćama iz UAE", dodala je Mihajlovićeva.

Delegaciju Saveta poslovnih žena iz Dubaija predvodi Raža el Gurg, po Forbsovoj listi jedna od najuticajnijih žena na Bliskom istoku, koja kaže da će preduzetnice ojačati privrednu saradnju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Došle smo da ispitamo novo polazište za saradnju između dve nacija koje će uključiti preduzetnice", rekla je El Gurg na otvaranju poslovnog foruma Srbija-UAE u Palati Srbija.

Ona je istakla da dve zemlje imaju veoma bliske ekonomske i političke veze, brojne sporazum i investicije i kao primer uspešne saradnje izvojila strateško partnerstvo "Etihada" i "Er Srbije".

El Gurg je dodala da postoji saradnja i u oblasti poljoprivrede, odbrane, zdavstva.

Kaže da je ona postala lider u oblasti porodičnog biznisa u UAE i da joj je u poslovnom uspehu puno pomogao otac.

"Otac mi je rekao da uvek budem strpljiva i da sagledam druga mišljenja pre nego što donesem neku odluku. Ako ne obraćate pažnju na stvari koje pogrešno raditi ne možete da napredujete", istakla je El Gurg dodajući da je otac i dalje njen glavni mentor.

Zahvalila je ocu što ju je uvek ohrabrivao da bude najbolja što može.

Raža el Gurg je naglasila da Srbija i UAE rade na unapređenju položaja žena u poslovnom svetu i nude im mogućnost da se ostvare.

Predstavnice poslovne zajednice UAE zainteresovane su za uspostavljanje kontakta sa srpskim kompanijama posebno u oblasti nameštaja, tekstila, mode i umetnosti, hotelijerstva, zdravstvenog i banjskog turizma, IT sektora, nekretnina.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da Srbija ni sa jednom zemljom nije imala takvo oživljavanje privredne saradnje kao sa Emiratima.

On je dodao da su UAE prošle godine zauzeli peto mesto na listi zemalja čije su kompanije najviše investirale u Srbiju.

"Žene će sigurno doprineti unapređenju poslovne sarađe sa Emiratima", naglasio je Čadež.

"Osim unapređenja trgovine, markirali smo kao oblasti za unapređenje saradnje i odbrambene tehnologije, turizam, zdravsteno-rekreativni turizam, zelenu industiriju i infomraciono-komunikacionim tehnologijama", naveo je predsednik Privredne komore Srbije.

Realizuju se, kako kaže, strateški važne investicije, na primer, strateško partnerstvo "Etihada" i "Er Srbije", Igl Hils je započeo projekat "Beograd na vodi" vredan 3,5 milijardi evra.

U Srbiju su stigle i investicije Al Dahre u oblasti poljoprivrede, dodao je Čadež i naglasio da PKS podržava sve te investicije.

Skupu prisustvuje više od 100 predstavnika srpske privrede, kao i ministri zdravstva Zlatibor Lončar, odbrane Zoran Đorđević, poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи