Verbić i kineski ambasador u poseti Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari

Ministar prosvete Srđan Verbić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančanga obišli su Naučno-tehnološki park na Zvezdari, u okviru koga posluje jedna kompanije iz Kine, i tom prilikom istaknuto je da postoji mogućnost otvaranja novih radnih mesta.

I okviru Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, koji je otvoren pre godinu dana, već posluju 23 inovativne kompanije, među kojima je i jedna iz Kine.

U kineskoj "Izi planet" kompaniji, koja se bavi izradom aplikacija za mobilne telefone, kažu da njihova firma vidi Srbiju kao vrata za ulazak na evropsko tržište.

Osim kineske kompanije ministar i ambasador posetili su i kompaniju "Strouberi enerdži" koja proizvodi solarne klupe i solarno drvo za punjenje mobilnih telefona, ali i firmu "EON plus" koja se bavi prizvodnjom softvera za zaštitu životne sredine.

Ministar Verbić, nakon posete kompanijama, rekao je da možemo biti zadovoljni za prvih godinu dana rada, imajući u vidu da im je trebalo 30 godina od ideje do osnivanja.

"Možemo biti zadovoljni jer već imamo 23 kompanije koje su stanari Naučno-tehnološkog parka, od kojih su neki i sa drugih kontinenata", naglasio je Verbić.

Dodao je da se kroz Naučno-tehnološki park na Zvezdari mogu sagledati svi benefiti takvih projekata, ali i utvrditi biznis modeli za budući naučno-tehnološke parkove.

"Ja se nadam da će u dogledno vreme početi da niču parkovi i u drugim delovima Srbije. Pre neki dan smo potpisali ugovor o početku izgradnje tehnološkog parka u Novom Sadu", rekao je ministar i dodao da u Naučno-tehnološkom parku nisu kompanije koje primaju novac od države, već kompanije koje zapošljavaju.

Direktorka Naučno-tenološkog parka na Zvezdari Gordana Danilović Grković pozvala je inovativne kompanije da se prijave na konkurs i počnu da rade u okviru tehnološkog parka, jer su to "fabrike budućnosti".

"Naučno-tehnološki parkovi su fabrike budućnosti i mi verujemo u taj potencijal koji postoji u nauci i istraživanju", rekla je direktorka i dodala da je na početku bilo teško jer nisu imali na koga da se ugledaju u Srbiji, ali da su prezadovoljni onim što je do sada urađeno.

Ambasador Kine Li Mančang rekao je da je Srbija je relativno mala zemlja, ali velika nacija u svetu, koja je davala i daje doprinos razvoju čovečanstva.

"Poznat je Nikola Tesla, Pupin, Ivo Andrić, Novak Đoković i Srbija može da se takmiči sa bilo kojom zemljom u svim oblastima. Srpski narod je vredan, pametan i iz onoga što sam video uveren sam da će vaša zemlja i mladi ljudi imati lepu budućnost", rekao je kineski ambasador.

Naglasio je da postoji veliki prostor za saradnju Srbije i Kine u nauci i tehnologiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво