Vujović: Razvoj infrastrukture uslov za privredni rast

Ministarstvo finansija organizovalo je sastanak sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija i organa javne uprave posvećen unapređenju javnih investicije, a Srbija je postavila razvoj infrastrukture kao prioritet jer je to jedan od glavnih uslova za stimulisanje privrednog rasta.

Ministar finansija Dušan Vujović je u uvodnoj reči predstavio presek stanja u planiranju i realizaciji kapitalnih investicija i istakao važnost razvoja putne, železničke i energetske infrastrukture.

Srbija je postavila razvoj infrastrukture kao prioritet jer je to jedan od glavnih uslova za stimulisanje privrednog rasta, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Govoreći o neophodnosti sagledavanja i usklađivanja svih podsistema radi uspostavljanja efikasnijeg sistema planiranja i izvršenja kapitalnih projekata, Vujović je ukazao na važnost koordinacije i saradnje institucija u ovom procesu pre svega sa finansijskog i fiskalnog aspekta.

Konsultant USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, profesor Edgardo Mimica, predstavio je okvir za upravljanje javnim investicijama koji je izrađen za Srbiju, a koji obuhvata sve projekte javnih investicija koje kreiraju i sprovode državni organi, uključujući projekte javnih preduzeća, javno-privatnog partnerstva i projekte koji finansiraju međunarodne finansijske institucije, a koji zahtevaju finansiranje ili sufinansiranje iz budžeta Republike Srbije.

Naglasio je da je predinvesticiona tj. pripremna faza projektnog ciklusa veoma važna i dodao da efikasni sistemi za identifikaciju i odabir projekata služe kao mehanizam kojim se sprečava da se budžetiraju neadekvatni i nespremni projekti.

Skupu se obratio i Nenad Ivanišević, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, koji je govorio o ciljevima i ključnim elementima Uredbe o kapitalnim projektima.

Ovu Uredbu izrađuje Ministarstvo finansija u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара