Vučić: Rešićemo Bor, Resavicu i Galeniku

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će vlada uspeti da reši pitanje preostalih 10 strateških preduzeća u restrukturiranju, kao i sudbinu onih koji su najveći problemi - RTB Bor, Resavice i Galenike.

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije istakao da se, ipak, u većini od tih preduzeća nisu dovoljno trudili u prethodnih godinu dana, kao ni mnogo duže.

"Mislim da je prošlo na sudu za privremene mere, za sada, za RTB i možemo do kraja godine da radimo mnoge promene, kao i za Petrohemiju, ali ona nam nije sada problem pošto ima dobre bilanse i dobro radi. Međutim, Petrohemija ima probleme iz prošlosti koje sada moramo da namirujemo", rekao je Vučić novinarima i precizirao da Petrohemija trenutno ima na računu oko 20 - 25 miliona evra.

Vučić kaže da za Galeniku postoje tri potencijalna kupca i izrazio nadu da će to preduzeće biti rešeno kroz privatizaciju.

"Onda ostaju problemi sa RTB i Resavicom. Posle Niša verujem da ću sa ostalim članovima vlade da odem u Bor i Zaječar na sedam dana odnosno u istočnu Srbiju i Timočku krajinu da vidim šta možemo po pitanju putne i železničke infrastrukture da uradimo i ubrzamo rešavanje problema Resavice i RTB-a", rekao je premijer i dodao da će biti veoma teško.

Država, prema njegovim rečima, za Resavicu izdvaja 4,1 milijardu dinara godišnje za plate zaposlenih, dok su ukupni prihodi Resavice manji od dve milijarde.

"Onda imate promociju da neko napravi koktel koji je skuplji od koktela koji pravi predsednik vlade i to od svojih para, a ne od državnih, i onda vam dođete da čupate svoju kosu i udarite glavom o zid i staklo, pa promenite jednom, drugi put, pa šta da radite više i dalje ćete da pokušavate to da menjate, ali tako stoje stvari. Lako je reći - ej nisi rešio to. Borićemo se", naveo je Vučić.

Rekao je i da Resavica ima sjajne rudare koji rade u Pomoravskom okrugu, Zaječarskom, Raškom i po celoj Srbiji, ali da to preduzeće od 2003. kada je osnovano kao takvo nijednog sekunda nije bilo profitabilno.

"Tako je uspostavljeno, tako da mi puštamo svoju krv svakog dana da bi to preduzeće opstalo i sada moramo da rešimo. Nekom je došlo posle toliko godina da mora da se rešava. I MMF i Svetska banka insistitraju na tome – udaviše me ko zmija žabe, to im je posao, ne žalim se i ne kukam jer je dobro za Srbiju da se reši i rešićemo. Davim i ja njih ko zmija žabu, ali oni su jači i veći...", rekao je premijer.

Rastući trend se nastavlja, na redu infrastrukturni projekti

Vučić je istakao da Srbija beleži rast industrijske proizvodnje od 10 do 15 odsto, rast izvoza od 11,2 odsto, da je zabeležena deflacija potrošačkih cena, kao i rastući trend u većini oblasti prerađivačke industrije...

"Dinamika industrijske proizvodnje se uklapa u projekciju od 3,3 odsto, a vrednost spoljnotrgovinske razmene u martu iznosila je 2,16 milijardi evra, što je najveća mesečna vrednost - veća i od maksimalnih 2,3 milijardi evra koje su ostvarene sredinom 2008. godine, pre nego što je izbila kriza u kojoj se Srbija loše snašla", rekao je Vučić.

Naglašava da će Srbija i ove godine biti pri vrhu.

"To govorim kao odgovoran i ozbiljan čovek. Video sam da su svi bežali od te teme, plašeći se da je istina, jer to je neka vrsta malog čuda", kaže Vučić i ističe da podaci dobro govore da će ljudi u Srbiji živeti svakog dana sve bolje.

Govoreći o 11 preduzeća u restrukturiranju, koja su, ističe, defakto bankrotirala, Vučić je naveo da je i ova, a i prethodne vlade, štitila ta preduzeća zbog velikog broja zaposlenih.

"Za neka smo pronašli rešenje, za neka ćemo pronaći, a za neka nećemo već ćemo zajedno sa radnicima to rešavati", navodi Vučić.

Mandatar nove vlade ističe da će se u narednom periodu pažnja posvetiti infrastrukturnim projektima.

Ističe da zemlja mora da se ujedini oko svih pozitivnih ciljeva.

Oko našeg puta u budućnost i našeg evropskog puta, a ne oko šovinizma, rekao je Vučić i dodao da nikoga nećemo napadati, kao što nećemo dozvoliti nikome da napada nas i našu zemlju. "Želimo da stvorimo pravi dom za sve ljude koji žive u ovoj zemlji", kaže mandatar buduće vlade.

Osvrnuvši se na pobedu Srpske napredne stranke na izborima, Vučić je naveo da je vodeća stranka dobila gotovo pet puta više od druge vodeće stranke.

"To govori o raspoloženju naroda, a ta odgovornost mora biti i u zajedničkom i ujedinjenom delovanju Vlade Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine. Tako mora biti i sa onima koji misle drugačije ali Srbiju vide na istom mestu za nekoliko godina", rekao je Vučić.

Ocenivši da je potrebno da narod bude oštar i kritičan, Vučić je rekao da građani poštuju marljivost, cene rad i rezultate i da je to ono što se broji i pamti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи