Obezbeđen novac za otpremnine u "Resavici"

U Resavičke rudnike stigao je socijalni program za dobrovoljni odlazak zaposlenih u penziju. Za razliku od socijalnog programa iz 2005. godine, ovog puta otpremninu mogu tražiti i rudari kao i zaposleni u dve ćerke firme.

Rudnici podzemne eksploatacije "Resavica" jesu jedno od zaštićenih preduzeća koje će Vlada dotirati do kraja godine i za te namene u budžetu je obezbeđeno 4,4 milijarde dinara.

Od sutra do 6. juna, zaposleni će se izjašnjavati za jednu od tri opcije koju je Vlada ponudila za dobrovoljni odlazak u penziju.

Prva opcija je 200 evra po godini staža, druga je trećina prosečne plate zaposlenog pomnožena sa godinama staža, odnosno najviše 8.000 evra, a treća mogućnost je šest prosečnih srpskih plata uz uslov da se ima 15 godina staža.

Za sindikate i poslovodstvo najvažnije je da to ne ugrozi radni proces.

"Dobili smo uveravanja i jamski rudnici nikako ne mogu biti višak, i o njihovim otpremninama se ne može ni razgovarati već samo o spoljnim radnicima ukoliko tu bude viškova radnika", kaže predsednik Sindikata radnika "Resavice" Nebojša Milenković.

V. d. generalnog direktora rudnika "Resavica" Stevan Dželatović ističe da neki ljudi moraju da se zadrže.

"Zadržavamo pravo da ne pustimo određene ljude bez kojih proizvodnja ne može da se odvija. Moramo neke da zadržimo, naročito rudare, njih nikada nema dovoljno zato što radimo pomoću tehnologije koja je zastarela i ne koristimo mehanizovano otkopavanje. Faktički, rudar nije samo radnik, on je mašina, sve se radi ručno", objašnjava Dželatović.

U devet jamsih rudnika koji posluju u sastavu "Resavice" ima 4.100 zaposlenih, od kojih je 2.900 rudara, a prosečna starost je oko 48 godina. Iz Vlade poručuju da sa "Resavicom" sve mora ići planski i postepeno.

"'Resavica' je ozbiljan zalogaj, ozbiljan problem i traži jedan multisektorski pristup i ministarstava enegetike i privrede i cele Vlade. Tu postoji visok stepen razumevanja zbog delatnosti koju obavlja, a pre svega zbog broja radnika koji tamo rade", kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Socijalni program je deo reformi za oporavak rudnika "Resavice", čiji dugovi premašuju 11 milijardi dinara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво