Stevanović: Ideja je da strateška preduzeća budu likvidna

Pre nego što se vlada formira, a to se očekuje početkom juna, krajem ovog meseca ističe rok za zaštitu od poverilaca za 17 strateških preduzeća, od kojih 10 nema rešen status. Ukupan dug tih preduzeća je milijardu i po evra, najviše prema državi. Reč je o RTB "Bor", "Galenici", "Petrohemiji", "Ikarbusu", "Trajalu", FAP-u, "Politici", "Resavici", "Jumku", "Ikarbusu", "PKBu" i u njima je zaposlena 21.000 radnika.

Sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS da će i posle roka koji ističe 28. maja najveći broj tih preduzeća nastaviti da radi.

"Poslednjih godinu dana ta preduzeća su u fokusu, ideja je da za sve one koji ostanu da rade budu obezbeđeni poslovi i plate a za ona koji reše da odu država je, kao i prethodnih godina, opredelila sredstva kao i za radnike preduzeća koja će otići u stečaj", rekao je Stevanović.

Pojedina preduzeća biće privatizovana putem prodaje, prodaje kroz stečaj ili će biti konsolidovana putem unapred pripremljenog plana reorganizacije.

"Galenika" će jedina do kraja maja znati ima li strateškog partnera, a bar tri preduzeća iz ove grupe pokušaće da ga dobiju posle tog roka.

"Primer preduzeća za koje očekujemo da će biti privatizovano je "Galenika" a sve ćemo znati posle 27 maja. Kupci se određuju prema poslovnom i finansijskom statusu preduzeća. Ideja nam je da ta preduzeća rade tako što će finansirati sve svoje obaveze a da po određenoj dinamici isplaćuju i dugove. Ukoliko bude odstupanja od zacrtanog plana reorganizacije ići će u stečaj", rekao je sekretar u ministarstvu privrede.

Najavljeni štrajk radnika "FAP"-a iz Priboja ne vodi ka rešenju rekao je Stevanović.

"Štrajkom se suštinski ništa neće rešiti. Moraju svi da prihvate realnost i plan reorganizacije što podrazumeva io održivi broj radnika", reko je za RTS sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи