"Doktor Etker" u Šimanovcima

Nemačka kompanija "Doktor Etker" otvorila je svoju prvu fabriku u Šimanovcima, koja zapošljava 192 radnika. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija očekuje još nemačkih porodičnih kompanija.

Premijer Aleksandar Vučić je na otvaranju fabrike nemačke kompanije rekao da očekuje da u Srbiji počne poslovanje još nemačkih porodičnih kompanija.

"Takve kompanije su najzdravije, najuspešnije i najdugotrajnije, najviše brinu o svojoj budućnosti. Nadam se da je kompanija 'Dr Etker' dolaskom u Srbiju izabrala dobro mesto za budućnost", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da Vlada Srbije nije davala subvencije "Dr Etkeru" za otvaranje fabrike u Šimanovcima, ali je obezbedila putnu infrastrukturu.

"Uvek ćemo na taj način pomagati kompanijama. Želimo da Srbija sa 52. mesta stigne među prvih 40 zemalja na Duing biznis listi Svetske banke", naglasio je Vučić.

Izrazio je želju da "Dr Etker" u Srbiji počne da proizvodi i ovsenu kašu, koja će biti bolja od one koja se sada proizvodi u Slovačkoj.

"Pre dve godine, kada smo polagali kamen temeljac za fabriku u Šimanovcima, sve je izgledalo kao slatka bajka. Danas vidimo jednu od stvari koju su dobri, vredni i marljivi ljudi u Srbiji napravili. Verujemo da će oni sa uspehom nastaviti da obavljaju svoj posao", rekao je Vučić.

Posle otvaranja fabrike, premijer je odgovorio na komentar prvog potpredsednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka da je odluka vlasti Srbije da ne izruči troje pripadnika SRS-a Hagu kršenje standarda Evropske unije.

Takođe je, povodom dešavanja u RTV-u, rekao da se prvi put stvari tamo dešavaju u skladu sa zakonom.

Ditman: Poverenje nemačkih kompanija u srpsko tržište 

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman naveo je da je otvaranje fabrike kompanije "Dr Etker" znak poverenja koje nemačke kompanije imaju u srpsko tržište.

Naglasio je da je Vlada Srbije poslednjih godina pokrenula značajne privredne reforme koje su poboljšale investicionu klimu i ojačale privredu i ocenio je da tim putem Srbija mora da nastavi.

Prema njegovim rečima, Nemačka će i dalje podržavati Vladu Srbije u sprovođenju reformi i pridruživanju Evropskoj uniji i zalaže se za što brže otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Rekao je da je od 2000. godine 350 kompanija iz Nemačke uložilo 1,8 milijardi evra u Srbiji i otvorile su 30.000 radnih mesta.

Presecanju vrpce, pored premijera Vučića, prisustvovali su i ministar privrede Željko Sertić, predstavnici kompanije, Privredne komore Srbije, kao i članovi Upravnog odbora Nemačko-srpsko privrednog udruženja.

U poslovni kompleks u Šimanovcima, gde ima 192 zaposlena, nemačka kompanija je investirala 9,5 miliona evra.

Poslovni kompleks nemačke kompanije prostire se na 8.000 kvadratnih metara, koji čine proizvodni pogon od 4.500 kvadratnih metara, skladišni od 2.000 kvadratnih metara, i administrativni od 1.500 kvadratnih metara.

Proizvodni kapacitet fabrike, koja u ovom trenutku proizvodi 115 artikala, uglavnom praškastih proizvoda, jeste oko 6.000 tona godišnje.

Kamen temeljac za fabriku postavljen je 9. aprila 2014. godine.

"Dr Etker" je porodična kompanija poreklom iz Nemačke sa tradicijom dugom više od 120 godina, a na tržištu Srbije, kao sestrinska kompanija, posluje od 2001. godine.

Kompanija zapošljava oko 7.000 radnika u Nemačkoj i inostranstvu.

"Doktor Etker" je u nemačkoj prehrambenoj industriji zastupljen sa oko 350 različitih proizvoda, a u Srbiji sa više od 100 proizvoda.

Gosti na otvaranju posluženi su čuvenim pudingom tog proizvođača, od vanile i čokolade.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво