Velika vlaga ne odgovara usevima

Jučerašnji sneg u ivanjičkom kraju samo je povećao muke sa kojima se poljoprivrednici suočavaju poslednjih nedelja. Zbog prenatopljene zemlje, dodatnim padavinama niko se ne raduje. Procenu ovogodišnjeg roda struka još ne može da da.

Kišu više zemlja ne može da prihvati. U voćnjaku Jovanovića još nije pokošena trava. Poslovi na zaštiti jabuka čekaju, jer ni u prorede ne mogu lako da uđu.

"Šlepamo se na silu. Kad se jedan traktor zaglavi dođe drugi, povuče nas i tako to ide", kaže Zoran Jovanović voćar iz Atenice kod Čačka. 

Hoće li i koliko rod biti umanjen voćari nisu sigurni. Na zaštiti moraju da rade čim vremenski uslovi to dozvole. Stručnjaci savetuju hitno tretiranje zasada.

U ovom trenutku najviše je stradala jagoda i trešnja jer je upravo počela berba ranih sorti, kaže profesor Svetomir Stamenković.

"One zru, ali visoka vlažnost, zemljišna vlažnost i vlažnost u atmosferi doprinose da se prouzrokovač truljenja veoma brzo širi", kaže Stamenković. 

 U čačanskom kraju u protekla tri meseca palo je 350 litara kiše, znatno više od proseka. Tolika voda ne odgovara ni usevima. Štetočinama, međutim, vlaga, prija upozoravaju iz savetodavnih službi.

"Ukoliko prođe cvetanje polovine klasa, takoreći posle toga ne vredi više ni vršiti zaštitu, jer može doći do izuzetno jakog napada, koji će svesti prinose i na polovinu, pa čak i na 80 odsto mogu se smanjiti", kaže Milan Damljanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak.

Niske temperature uticale su i na prolećne useve u srednjem Banatu.

Snežana Parađenovićiz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Zrenjanin navodi da zbog padavina proizvođači nisu mogli da uđu u parcele.

"To jako utiče na kvalitet pšenice, samim tim što prouzrokuje štura zrna a istovremeno dolazi i do pojave mikotoksina, tako da će sve uticati na kvalitet pšenice kao gotovog proizvoda", kaže Snežana Parađenović. 

Zbog viška vlage, kažu stručnjaci, moguće je truljenje semena kukuruza u zemlji, a idealni su uslovi za pojavu plamanječe u zasadima krompira. Zato preporučuju adekvatnu preventivnu zaštitu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво