Naplata doprinosa veća za šest milijardi dinara

Nastavlja se dobar trend naplate doprinosa iz prvog tromesečja ove godine. Do sredine maja naplaćeno je tri milijarde dinara više nego što je planirano, što je povećanje od 2,4 odsto. U odnosu na isti period prošle godine u kasu Fonda PIO stiglo je šest milijardi dinara više.

Pre četiri godine, gotovo polovina penzije dotirana je iz budžeta, pre dve dotacija je bila 42 odsto, a u ovu godinu ušlo se sa planom koji će po svemu sudeći biti nadmašen.

"Prema planu, iz budžeta će se dotirati 37,19 odsto. Ukoliko se nastavi ovaj trend, a verujemo da hoće, na kraju godine dotiraćemo svega 35 posto, i možemo slobodno da kažemo da tako nizak procenat dotacije penzija nikada nije bio", ističe ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Aleksandar Vulin.

Prosečna penzija je 23.196 dinara, najniža oko 13.500, a za poljoprivrednike 10.500 dinara. Najviša penzija je gotovo 124.000 dinara ali zbog privremenog umanjenja penzija, ti penzioneri dobijaju oko 99.500. Dotacija budžeta fondu pada.

"Kao rezultat više ostvarenih prihoda od planiranih i prenetih sredstava iz prošle godine, Fond je povukao manje sredstava od predviđene kvote za 8,1 milijardu dinara", kaže finansijski direktor Fonda PIO Ivan Mimić.

Nadležni procenjuju da je revnosniju uplatu doprinosa poguralo i to što od marta poslodavci elektronski prijavljuju staž radnika. M4 obrazac do sada je podnelo 120.000 poslodavaca, četiri puta više nego ranije.

Mimić napominje da rast naplate doprinosa zavisi od rasta privrednih aktivnosti, smanjenja sive ekonomije i dobrog rada poreske uprave.

Rashodi penzijskog fonda u prošloj godini iz budžeta su dotirani sa 210 milijardi dinara. U odnosu na 2012. to je za 11 odsto manje. U međuvremenu, u dva navrata za po dva odsto, povećana je stopa penzijskog doprinosa.

"Svakako, ali su i smanjene plate u javnom sektoru, a javni sektor je onaj koji puni budžet. Samim smanjivanjem plata, smanjena je i količina doprinosa u javnom sektoru tako da je što se budžeta tiče to bila potpuno neutralna mera", kaže ministar Vulin.

Najveći podsticaj rastu naplate doprinosa daje novo zapošljavanje. U prva četiri meseca Inspekcija rada zatekla je 6.000 neprijavljenih radnika, u roku od tri dana, 4.000 njih dobilo je radnu knjižicu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво