Cene goriva u jednosmernoj ulici

Na svetskom tržištu, barel nafte u januaru prodavao se za 27 dolara a danas je oko 45 dolara. Naftne kompanije u Srbiji već računaju da bi to moglo da pogura i maloprodajne cene, jer su im na izmaku zalihe kupljene kada je sirova nafta bila jeftina. Vozači negoduju zbog, kažu, nepisanog pravila - kada cena sirove nafte na svetskom tržištu pada, gorivo na našim pumpama ne pojeftini ni brzo ni koliko u zemljama okruženja, a kada je obrnuto-brzo se pišu novi cenovnici.

Prosečna cena dizela je oko 133 dinara, a benzina 129 dinara. U Makedoniji i Bosni i Hercegovini je 30 odsto jeftinije. Taksita Rade kaže da ne bi mogao da radi da nema olakšice preko Udruženja.

"Dobili smo od pumpe neki popust tako da nam to dosta pomaže u ovoj situaciji. A gorivo je stvarno dosta skupo. Koliko evo putujemo u Bugarsku, Makedoniju, cene su dosta niže nego kod nas. Ne znam kako u Bosni koja je siromašnija od nas, a gorivo jeftinije", rekao je taksista iz beograda Rade Samolov.

Cene na pumpama, naftne kompanije pravdaju raznim obaveznim dažbinama koje im podižu trokove poslovanja jer zahvataju, kažu, 60 odsto cene u litri goriva.

Predsednik NO " A. D. Nafta" Boban Atanacković rekao je da niko nije sada dizao cene, ali da bi ovo mogao biti samo nagoveštaj da bi cene ukoliko svetska cena sirove nafte ode gore i ako se kao takva zadrži da bi u nekom periodu mogla da se poveća.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da nikada te promene nisu drastične, tako da će sutra od jednom poskupeti za ne znam koliko.

"Ne, to su vrlo mali procenti koji se kreću i ka dole i ka gore naravno u zavisnosti od berzantskih cena. Velika količina derivata čak više od 80 procenata ili potiču iz uvozene nafte ili se direktno uvoze. Samim tim uticaj međunarodnog tržišta na cene je veliko", rekao je Mićović.

Do februara, cena sirove nafte, strmoglavo je padala, godinu i po, do istorijskog minimuma, a zanimljivo je da zemlje izvoznice nisu smanjivale proizvodnju. A ni Saudijska Arabija i Rusija nisu realizovale dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Nikola Bulajić iz "FXLidera" rekao je da Iran u narednom periodu sigurno neće smanjivati već povećavati svoju proizvodnju i izvoz.

"Tako da imamo jedan balans snaga. S jedne strane očekivano povećanje potrošnje ali i očekivano povećanje proizvodnje. Tako da možemo očekivati jedan duži period stagniranja cena, bez većih promena na dole i gore" rekao je Bulajić.

Velike su i zalihe nafte, pa samo berzanski spekulanti očekuju da bi barel na kraju godine mogao da dostigne cenu od 50 do 60 dolara.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво