U Železari rade obe visoke peći

Potpaljena je i druga visoka peć u "Železari Smederevo", potvrdio je jedan od direktora čeličane Peter Kamaraš.

Od danas, u Železari Smerderevo rade obe visoke peći. Ponovo je pokrenuta druga peć, tako da će prvi čelik poteći za dva dana. Železara je sa novim vlasnikom, kineskim Hestilom, u završnim razgovorima oko njihovog preuzimanja čeličane.

Železara spremno dočekuje nove vlasnika iz Kine. Obe visoke peći su u funkciji a, uz novu tehnologiju iz Hestila, najavljuju da će već sledeće godine Železara raditi maksimalnim kapacitetom - proizvodiće više od dva miliona tona čelika godišnje.

"Blisko sarađujemo sa menadžmentom Hestila po svim bitnim pitanjima za rad Železare. Oni vrlo pažljivo prate šta radimo, daju nam smernice i savete kako da radimo. Tražili su od nas pokretanje i druge visoke peći, jer su videli da se situacija na tržištu poboljšava. Pošto cene čelika, posle sunovrata krajem prošle godine, ponovo rastu želimo to da iskoristimo", rekao je Peter Kamaraš, menadžer u Železari.

I radnici su spremni za veći obim proizvodnje. 

Stručnjaci ocenjuju da je najvažnije to što će "Hestil" investirati u nove proizvodne programe, poput limova za autoindustriju.

"To znači da će biti viši stepen prerade, veća zarada i veća mogućnost plasmana s obzirom na to da se do sada u smederevskoj Železari proizvodio prosti čelik, odnosno čelični limovi za građevinarstvo", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.  

Zbog teških tržišnih uslova, Upravljački tim "HPK inženjerig" potvrdio je da je Železara 2015. završila sa gubitkom od oko 125 miliona dolara, a polovina tog gubitka napravljena je, kažu, pre njihovog dolaska.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи