Putešestvije srpskog ulja - od Šida u Irak, pa nazad u Srbiju

Kako je ulje proizvedeno u Šidu izvezeno u Irak, a potom, sa etiketama na kojima su arapska slova, vraćeno na police domaćih trgovina? Putešestvije jestivog suncokretovog ulja ponovo otvara pitanje reeksporta. Da li je reč o nečijem interesu, ili možda o obmani potrošača i plasiranju proizvoda sumnjivog porekla i kvaliteta?

Kompanija "Mulk Holding" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko ćerke firme "Zito d.o.o." u Srbiji, dobila je na tenderu Ministarstva trgovine Iraka. Obavezala se da će im isporučiti 30. 000 tona jestivog suncokretov ulja.

Tu količinu trebalo je da kupi od nekoliko srpskih trgovinskih fimi čija imena ne otkriva jer će ih, kažu, tužiti zbog nepoštovanja ugovorenog. Zato su, objašnjavaju u kompaniji iz Emirata, sklopili ugovor sa kompanijom "Viktorija oil" da, pod robnom markom "Zito", proizvedu ulje za iračko tržište.

"Te količine, koje su značajno manje i koje su kupljene, vlada Iraka je odbila da kupi. Pošto je ta količina vraćena firmi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a pošto je poreklo i proizvedeno suncokretovo ulje u Srbiji, doneta je odluka da se isto ovde ponovo uveze i da se proda - jer je to logično, da će se najlakše prodati u Srbiji, a ne na teritoriji neke druge zemlje", tvrdi pravni zastupnik firme "Zito" Srđan Đorđević.

U "Viktorija oilu" to potvrđuju. Prodali su im, kažu, 450.000 litara ulja namenjenog arapskom tržištu. Izdali su potrebnu dokumentaciju, a državi platili PDV. Međutim, povratku ulja na srpsko tržište nisu se nadali.

"Mi smo bili šokirani kada smo videli da se to ulje vratilo na domaće tržište. Moram da istaknem da je etiketa, koja je naknadno nalepljena na te boce, nalepljena bez ikakve saglasnosti 'Viktorija oila' ili 'Viktorija grupe', da je naznačeno da je proizvođač 'Viktorija oil', a mi zaista ne znamo da li je reč o istom ulju ili nije. Zaista, apsolutno nikakve veze sa pojavom tog ulja ponovo na domaćem tržištu nemamo", uverava Nikola Vujačić iz "Viktorija oila".

U začaranom krugu u kome će, čini se, svako svakoga da tuži, poslednju reč daće državni organi. Osim suda, tim slučajem trebalo bi da se bave tržišna, sanitarna i fitosanitarna inspekcija.

"Ono što je za našeg potrošača najbitnije - ako se to ulje stavlja u promet na tržištu, mora biti ispoštovan pre svega pravilnik o deklarisanju proizvoda. Prema tome, nikakve etikete koje su slate inostranom kupcu ne mogu se nalaziti na bocama koje se ovde prodaju", rekao je agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Zakon je jasan - sva hrana koja se legalnim putem uvozi u Srbiju na granici mora da prođe kontrolu nadležnih inspekcija resornog Ministrastva poljoprivrede. Što se tiče ulja sa spornim etiketama, za sada nismo uspeli da saznamo od nadležnih državnih organa na koji način je to ulje ušlo u zemlju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се