Kakva je sudbina devet jamskih rudnika Resavice

Iako su jedan od najvećih problema srpske privrede, rudnici "Resavice" nastavljaju da rade i posle maja. U Vladi nam je potvrđeno da planiraju da razdvoje perspektivne rudnike od onih koji su na izmaku zaliha. Ali, obećavaju da katanace na rudnike neće stavljati na brzinu, već da će zatvaranje biti planski i postepeno, jer najpre treba rešiti dugovanja. Rudarima je najvažnije da sačuvaju posao.

U sklopu "Resavice" radi devet rudnika podzemne eksploatacije. Analize pokazuju da je proizvodnja u četiri rudnika - Vrška čuka, Bogovina, Jasenovac i Ibarski neisplativa, jer rezervi uglja imaju od dve do sedam godina. 

Zaposleni kažu da su dali saglasnost za zatvaranje, ali samo po isteku zaliha. 

"Za radnike je najvažnije da se sačuvaju radna mesta jer svi znate da se nalazimo u pasivnim krajevima gde je teško doći do posla. Samim tim zatvaranjem rudnika gasila bi se i ta radna mesta. Otpremnine koje bi ljudi koji ostanu bez posla dobili ne bi im puno značile", kaže Nebojša Milenković, predsednik Sindikata radnika Resavice.

U Resavici radi 3.000 rudara. Iz Vlade uveravaju da niko od njih nije višak.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da rudari imaju perspektivu.

"Mi planiramo njih da prekomponujemo u one jame koje imaju rezerve za duži niz godina. I imamo vrlo jasno nacrtanu šemu, kada zatvorimo na primer Vršku čuku, gde idu zaposleni iz Vrške čuke", kaže Antić.

Reorganizaciju i finansijski oporavak pripremila je Radna grupa za Resavicu u kojoj su predstavnici četiri ministarstva - energetike, privrede, finansija i rada.

Analizirani su problemi i potencijalne opasnosti za funkcionisanje preduzeća posle isteka zaštite od prinudne naplate. Rukovodstvu i sindikatima preduzeća predočena su moguća rešenja i okviri pomoći države i dati zadaci za prikupljanje podataka, zbog donošenja finansijski održivog rešenja posle isteka roka, navodi Ministarstvo privrede.

Dugovi Resavice su oko 12 milijardi dinara. Među poveriocima su i sami zaposleni koji traže naplatu smenskog rada još od 2005. godine. Ali, 90 odsto duga je prema državi, za poreze i rudnu rentu.

"Ideja je da se ta potraživanja konvertuju u vlasništvo nad Resavicom i da država podigne svoj vlasnički osnivački kapital. Reč je o jednoj knjigovodstvenoj aktivnosti, država je vlasnik - država je poverilac, ideja je da država te obaveze u tom nivou, koji se zove država, ispegla međusobno", rekao je Antić.

Za rudnike Resavice, Vlada je ove godine u budžetu obezbedila 4,4 milijarde dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво