Italijanske brave otvaraju put ka srpskom tržištu

Pozicija u regionu i spremnost ulagača da baš u Srbiji grade poslovne komplekse, doprinela je tome da ćemo do kraja godine imati nove objekte širom zemlje, saglasni su nadležni i stručnjaci. Na listi kompanije ARKADIS, koja pokazuje indeks troškova izgradnje za 2016. godinu, Beograd je na 11. mestu najjeftinijih gradova u svetu. To je dobra vest i za proizvođače građevinskih proizvoda, kojima to ide na ruku.

Italijanski proizvođač građevinskih proizvoda godinama ulaže u srpsko tržište. Zbog toga ne čudi što je ta porodična firma deo svojih mehaničkih brava nazvala "jugo brave".

"To smo uradili kako bi brave bile prilagođenje vašem tržištu i standardima vrata koje proizvodite, jer se brave za italijansko i evropsko tržište razlikuju od vaših. Da bismo bili konkurentni u Srbiji, ulažemo u razvoj novih programa kako bismo ih prilagodili vašim potrebama i najavljenim investicionim projektima. Naše brave već su na zgradi Geozavoda. Verujemo da će biti i na vratima objekata Beograda na vodi", kaže Stefano Fuson iz "Bonaiti Signature".

Još jedna italijanska porodična firma s dugom tradicijom želi da ulaže u Srbiju. Proizvode šrafove koje izvoze na evropsko i rusko tržište. Ove godine, svoje proizvode nude i srpskim građevinarima.

"Mislimo da je ovo dobra prilika da proširimo tržište. Imamo već kupce kod vas i planiramo da povećamo ulaganja u Srbiji. Možda u Srbiji počnemo da proizvodimo šrafove od nerđajućeg čelika", ističe Matia Soze iz "Ambrovit" firme iz Milana.

Dok se strani proizvođači građevinskih proizvoda bore za srpsko tržište, domaći pokušavaju da izađu van granica.

"Naši proizvodi - niskošumne cevi za kanalizaciju i vodovodne cevi za toplu i hladnu vodu, naći će se u projektu na Šri Lanci, radi se o dve kule ukupne investicije dva i po miliona evra, a ceo projekat će se realizovati u periodu od dve i po godine", objašnjava Ivan Terzić uz firme Peštan iz Aranđelovca.

Dejan Janjić iz firme "Alfa Plan" iz Vranja kaže da nova tržišta i nove aranžmane za izvoz nalazi na sajmovima u Veroni i Frankfurtu, gde izlaže proizvode sa najvećim proizvođačima iz branše.

"Ono što vidimo kao problem na domaćem tržištu je nelojalna konkurencija uslovljena slabim standardom stanovništva i pojavljuju se proizvođači koji spuštaju cene svojih proizvoda na uštrb kvaliteta", ističe Janjić.

Prošlu godinu, Srbija je završila s rastom građevinske industrije od 20 procenata. Započeti su veliki projekti, a počeli smo i da koristimo građevinske proizvode po evropskim standardima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво