Vujović: Napredak u cilju pouzdanog finansijskog izveštavanja

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u Beču da je u Srbiji ostvaren značajan napredak u razvoju institucija kako bi se osiguralo pouzdano finansijsko izveštavanje.

"Mi još nismo završili proces reformi, imamo ambiciozne planove i želimo da izgradimo međunarodnu reputaciju Srbije kao modela transparentnosti u poslovanju", rekao je Vujović na Ministarskoj konferenciji u Beču, koja se svake druge godine održava u organizaciji Centra Svetske banke za reformu finansijskog izveštavanja.

To će, kako je dodao, "povećati atraktivnost srpskih preduzeća za investitore iz evropskih zemalja naših partnera, ali i šire".

Tokom panel diskusije na visokom nivou, ministri finansija iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije razgovarali su o tome kako kvalitetno finansijsko izveštavanje može da deluje kao katalizator za povećanje poverenja, transparentnosti i pouzdanosti - što, sa svoje strane, stvara okruženje koje pogoduje održivom privrednom rastu, otvaranju novih radnih mesta i razvoju u čitavom regionu, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Regionalni potpredsednik za Evropu i Centralnu Aziju u Svetskoj banci Siril Miler rekao je učesnicima da infrastruktura finansijskog tržišta i tržišta kapitala, koja je usklađena sa evropskim propisima, može da omogući lakšu trgovinsku razmenu i ulaganje kapitala, kao i da smanji barijere među zemljama. 

"Dubina tržišta kapitala obezbeđuje održivo okruženje za upravljanje i kontrolisanje rizika. Uz stalnu posvećenost, finansijske informacije imaju kapacitet da se dalje razvijaju kao važno sredstvo, doprinoseći rastu u celom regionu", naglasio je Miler.

Katarína Maternova, zamenica generalnog direktora Generalne direkcije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, izjavila je da pouzdani finansijski izveštaji olakšavaju investitorima da donose odluke i omogućavaju bolje formulisanje javnih politika. 

"Evropska komisija je spremna da podrži razvoj sistema za ažurno finansijsko izveštavanje u partnerskim zemljama kako bi pomogla da se podstakne i unapredi njihova konkurentnost i rast", poručila je ona.

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling, ponovo je istakao podršku Austrije za taj program.

"Nama je važno postojanje povoljnog okruženja za rast i stabilnost u zemljama koje su naši susedi. Snažni korporativni sistemi finansijskog izveštavanja doprinose rastu privatnog sektora, razvoju finansijskog tržišta, a samim tim i finansijskoj stabilnosti", rekao je on.

Učesnici su razgovarali i o ulozi reforme računovodstva javnog sektora u unapređenju transparentnosti i odgovornosti vlada, upravljanju fiskalnim rizicima i inkluzivnom rastu.

"Svetska banka je zadovoljna što je uložila sredstva, zajedno sa ključnim partnerima, da se osnuje CFRR, kako bi se posvetila posebna pažnja kvalitetu finansijskih informacija i pružila podrška zemljama u izgradnji poverenja kroz poboljšanje transparentnosti u subjektima od javnog interesa", rekla je Samia Msadek, direktor Grupe za globalne prakse upravljanja u Svetskoj banci. 

Glavna tema konferencije je bio uticaj koji kvalitet finansijskog izveštavanja ima na pokretanje i pospešivanje rasta investicija i privreda, a okupila je ministre finansija, visoke vladine predstavnike, kao i predstavnike poslovne, profesionalne i akademske zajednice iz čitave Evrope i Centralne Azije zajedno sa stručnjacima iz ključnih međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се