Bez podrške države cvećari ne mogu da održe proizvodnju

U Srbiji se tačno zna koliko ljudi se bavi proizvodnjom rezanog i saksijskog cveća, a samo na teritoriji Kragujevca je više od stotinu proizvođača. Saksijsko cveće najviše se izvozi u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, mada bi, smatraju i u Ministarstvu poljoprivrede, izvoz trebalo da bude znatno veći. Veliki proizvođači cveća upozoravaju da bez veće podrške države ne mogu da održe proizvodnju.

Porodica Tošić iz Čumića, pre desetak godina podigla je prvi plastenik i krenula sa proizvodnjom cveća. Procenili su da im je to isplativije od ratarstva i stočarstva. Danas u 14 plastenika godišnje proizvedu oko pola miliona saksija baštenskog i balkonskog cveća.

"Kada smo počinjali, cena ovog rasada, čašice, bila je 20 dinara, a i sada je 20 dinara. A gde su troškovi, sve je poraslo, i cena grejanja, i radnici, i seme koje uvozimo", kaže Dragica Tošić.

Da bi ostvarili zaradu, Tošići su udvostručili proizvodnju. To znači i mnogo više posla za šestočlanu porodicu kojoj je cvećarstvo jedini izvor prihoda. Iako je cena rasada niska, ne podižu je, jer bi zbog velike konkurencije izgubili tržište.

"Svi ovi povratnici koji dolaze na selo kreću sa tom plasteničkom proizvodnjom. Sada kada izađete na pijacu, imate veliki broj proizvođača cveća i rasada", kaže Ljiljana Petričević iz Poljoprivredne stručne službe Kragujevca.

Subvencije države za plasteničku proizvodnju cveća Tošićima ne znače mnogo, jer su odavno sve nabavili. Deo profita su ulagali u novu opremu. Nisu uzimali ni kredite, jer bi kamate, kažu, pojele sve manju zaradu.

"Nama bi više značili beskamatni krediti na što duži vremenski period i subvencije države. Da nas subvencioniše malo, da osavremenimo proizvodnju, da se ne bismo mučili ovoliko", kaže Dejan Tošić.

A da li se ovogodišnja muka isplatila ili su otišli u minus, znaće kad izvedu računicu. U jedno su sigurni – ukoliko izostane veća podrška države, uzgoj cveća, koji je u svetu unosan posao, zameniće voćarstvom.

Iako ima veliki broj proizvođača, Srbija je u prošloj godini izvezla cveće u vrednosti od tri miliona dolara, dok je uvoz bio trostruko veći.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се