Osnovana Nemačko-srpska privredna komora

U cilju daljeg jačanja privredno-poslovnih veza privrednika dve države večeras je u Beogradu osnovana Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija).

Formiranje zajedničke komore predstavlja jasan signal nemačkoj poslovnoj zajednici da je Srbija pouzdan partner, istaknuto je na osnivanju i ukazano na značaj zajedničkog rada na dualnom obrazovanju u Srbiji.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da već postoji veoma bliska saradnja nemačke i srpske privrede i da u Srbiji trenutno radi 350 nemačkih preduzeća.

"Uloženo je više od 1,8 milijardi evra, a obezbedili smo ili otvorili novih 30.000 radnih mesta", rekao je Ditman dodavši da se zahvaljujući osnivanju te privredne komore bliska saradnja "povećava na mnogo viši nivo".

Ditman je rekao i da će ta komora zastupati interese svojih članova, pomoći u razvoju dualnog sistema obrazovanja u Srbiji kao i da će podržavati i "srpsku vladu i srpske institucije na putu privrednih reformi i na putu u Evropsku uniju".

Nemački privrednik Ronald Zelinger, inače generalni direktor "Hemofarma", istakao je da osnivanje Nemačko-srpske privredne komore "predstavlja istovremeno i kontinuitet u saradnji i novi početak".

"Kroz privrednu komoru možemo da doprinesemo da se poboljšaju kontakti sa nemačkom privredom i da predstavljamo 'pokretnu reklamu' za srpsku privredu i za nemačke investitore", rekao je Zelinger.

Šef delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap rekao je da u inostranstvu postoji 90 bilateralnih nemačkih privrednih komora i da kada se odluče da osnuju još jednu u zemlji u reformskom procesu i tranziciji, to znači da se ta reforma i tranzicija privode kraju.

"Osnivanje predstavlja i poruku za nemačku poslovnu zajednicu da je Srbija pouzdan privredni partner kao i svaka druga zemlja gde su Nemci spremni da ulažu", rekao je Knap.

Prema njegovim rečima, osnivanje Nemačko-srpske privredne komore predstavlja i poruku nemačkim investitorima da dođu u Srbiju jer mogu tu da naprave dobar posao.

Knap je rekao i da je jedan od zadataka da pronađemo "kako možemo da iskoristimo srpske industrijske kapacitete za nemačku industriju koja je stalno u potrazi za dobrim dobavljačima".

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar privrede Željko Sertić su naglasili značaj osnivanja zajedničke privredne komore sa aspekta razvoja saradnje privrednika dve države, daljeg privlačenja investitora i otvaranja novih radnih mesta.

Čadež i Sertić su ocenili i da je osnivanje Nemačko-srpske privredne komore pravi znak za nemačke investitore da treba da investiraju u Srbiju koja je uspostavila stabilne uslove poslovanja.

Sertić je rekao i da je 90 odsto nemačkih privrednika koji rade uz Srbiji zadovoljno uslovima, a da je cilj da im se omogući da svih 100 odsto nema primedbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво